• Login

 • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
  Sign Up
 • Nema proizvoda u korpi

DOBRI UTORAK – Da budemo bolji ljudi

DOBRI UTORAK 1 – 31.03.2020. godine

Za prvi dobri utorak iz kreativne radionice Step by Step-a i Zajednice inovativnih nastavnika/ca dolazi nam “Moj dnevnik”.

https://www.facebook.com/coistepbystep/videos/235101304541305/

“Moj dnevnik” je predviđen za djecu svih uzrasta i napravljen je sa ciljem da dječiju svakodnevnicu oboji različitim kreativnim i učećim aktivnostima. Također, djeca mogu voditi svoj vlastiti dnevnik koji im pomaže da se nose sa različitim emocijama, stanjima, ali i ostane trajna uspomena na jedan specifični period.

Nastavnici mogu iskoristiti “Moj dnevnik” da bolje upoznaju djecu ali i povežu nastavno gradivo sa istim jer “Moj dnevnik” obiluje različitim učećim izazovima.

“Moj dnevnik” možete preuzeti na ovom linku i potpuno je besplatan. Napravljen je kao “word” template” da bi bio kompaktibilan sa svim uređajima.

“Moj dnevnik” na hrvatskom jeziku možete preuzeti na ovom linku.

#nastavnicisuvažni

DOBRI UTORAK 2 – 07.04.2020. godine

Drugi dobri utorak je pred nama. Mi utorkom razgovaramo o vrijednostima. Za ovaj put pogledajte uputstvo na video linku i preuzmite upute za aktivnostiUputa za aktivnost. Ova aktivnost nas uvodi u priču o vrijednostima i može poslužiti kao oslonac za razredne ili porodične vrijednosti.

https://www.facebook.com/coistepbystep/videos/520855868799216/

Amira Čejvan nam je dostavila zanimljivu osmosmjerku sa dodatnim aktivnostima i budite slobodni da je preuzmete na ovom linku.

Eldina Dizdar je govorila o vrijednostima svog razreda. Posebno su naglasili dobrotu. Ponudila im je i način kako da za određenu vrijednost naprave mali plan, kako bi istinski istu i živjeli. Pogledajte na ovom linku Naše vrijednosti_Dobrota

Za kraj dobrog utorka, donosimo i šemu koja vam može pomoći da napišete priču o svojim najvažnijim vrijedostima. Preuzmite na ovom linku Vrijednosti šema

Sljedećeg utorka donosimo mnoštvo ideja i aktivnosti za rad na vrijednostima. Do sljedećeg dobrog utorka #nastavnicisuvažni.

DOBRI UTORAK 3 – 14.04.2020. godine

Osvanuo je dobri utorak. Mi utorkom o vrijednostima a ovaj put obrađujemo vrijednost “HRABROST”. Preuzmite upute za aktivnost na ovom linku Hrabrost_upute za aktivnost.

 

Medisa Aljukić, naša inovativna nastavnica, poslala nam je dvije fenomalne aktivnosti. Pogledajte video za detaljne upute a ovdje pronađite korake. Prvi korak na ovom linku i Drugi korak na ovom. Aktivnost je učeća i veoma zabavna. Pogledajte primjere radova njenih učenika/ca.

 

Drugu aktivnost koju nam je poslala možete pronaći ovdje organizer_vrijednosti. Hvala Medisi na dostavljenim idejama i radovima a vas pozivamo da šaljete svoje ideje i radove na nedim@coi-stepbystep.ba.

 

#nastavnicisuvažni

DOBRI UTORAK 4 – 21.04.2020. godine

U protekloj sedmici zaprimili smo mnoštvo vaših ideja ali i učeničkih primjera. Vrlo rado ih dijelimo sa vama. Neke od ideja su ujedno postavljene u odjeljak “Primjeri iz prakse i kreativne ideje za sve uzraste”. Hvala svima od srca što prate “Dobri utorak” i šalju nam svoje radove.

DANAS PREUZMITE VRIJEDNOST “OBRAZOVANJE” NA OVOM LINKU.

Amela Redžić nam je poslala primjere učeničkih radova. Pogledajte na ovom linku – Amela Redžić – učenički radovi HRABROST

Anita Kečanović također je podijelila primjere učeničkih radova. Pogledajte na ovom linku – Anita Kečanović – učenički radovi HRABROST

Belmana Bektaš dijeli sa nama dvije fenomanlne priče na temu Hrabrost. Naravno radovi su nastali u kreativnim glavicama njenih učenika. Pogledajte na ovom linku – Belmana Bektaš – učenički radovi Hrabrost

Alma Balagija šalje svoju ideju za rad sa djecom. Nakon upoznavanja sa sadržajem odlomka „Otac“ iz romana Božidara Prosenjaka „Divlji konj“ I razgovora o njemu, učenici su dobili zadatak da pomoću organizera za vrijednosti definišu HRABROST, nacrtaju ili pronađu na Internetu fotografiju na kojoj prepoznaju hrabrost, onda da pronađu i prepišu citate iz odlomka koje vežu za ovu vrijednost i za ono što nije hrabrost. Njenu ideju pronađite na ovom linku.

Amira Idrizović razgovarala je sa djecom o životnim vrijednostima. U ovom slučaju to je bila HRABROST. Pogledajte njenu ideju na ovom linku.

Emina Rovčanin osmislila je super ideju sa SUPER JUNACIMA. Pogledajte više na ovom linku – Emina Rovčanin – Super junaci

Alica Arnaut i Berina Šećibović nam ovaj put šalju ideju za RAZLIČITOST.  Pogledajte na ovom linku – Alica Arnaut i Berina Šećibović – različitost

Veldina Dugalić Delić ovaj put govori o rezilijentnosti kod djece. Veoma važna tema u ovom trenutku. Pogledajte više na ovom linku.

Amira Čejvan pripremila je ideju za rad sa učenicima a tema je “JA U OČIMA DRUGIH”. Pogledajte više na ovom linku. 

Od srca hvala svima na ovom srdačnom doprinosu.

#nastavnicisuvažni

Dobri utorak 5 – 28.04.2020. godine

Dobrim utorkom o vrijednostima. Od srca smo zahvalni nastavnicama koje su nam poslale svoje ideje i učeničke primjere. U videu pronađite uputstva a pogledajte ideje koje smo odabrali za današnji dobri utorak. Odabrana vrijednost ovog utorka je SOLIDARNOST i shodno tome pronađite šta za nas znači solidarnost i kako je gradimo na slici u nastavku.

ADMIRA HRELJA poslala nam je tri ideje, koje od srca preporučujemo da pogledate i detaljno u opisu.

 • Volonterski programi – mreža podrške za svako dijete. Volonterskim programima podrške motivišemo djecu da pruže ONLINE podršku i pomoć osobi kojoj je to potrebno u određenom periodu. Načine podrške i pomoći ONLINE osmišljavaju DJECA, a ne odrasli! IDEJU PRONAĐITE OVDJE!
 • Zid zahvalnosti – mreža podrške za svako dijete – Zid zahvalnosti predstavljaju poruke koje učenici šalju sa ciljem razvoja empatije, samosvijesti, samopuzdanja i pozitivnih stavova prema sebi i drugima. IDEJU PRONAĐITE OVDJE!
 • Utorak je dan za dobra djela! Ove sedmice predlažemo aktivnost „Dan za dobro djelo“! IDEJU PRONAĐITE OVDJE!

AZRA VREVIĆ obrađivala je vrijednost OBRAZOVANJE sa svojim učenicima. Pri tome je koristila tabelu koja ima 4 nivoa i pomaže djeci da rade na izgradnji kritičkog mišljenja! IDEJU PRONAĐITE OVDJE!

AMELA REDŽIĆ poslala nam je primjere učeničkih radova na temu “OBRAZOVANJE”. Pročitajte inspirativne eseje AMNE PEJAK i SALMA SALME HASANOVIĆ.

Do sljedećeg utorka ostanite zdravo, ostanite doma i naravno #nastavnicisuvažni

DOBRI UTORAK 6 – 05.05.2020. godine

Za ovaj dobri utorak, po starom dobrom običaju, donosimo pregršt ideja naših dragih nastavnika i nastavnica. Preporučujemo da pogledate video na OVOM LINKU. U njemu su sadržane sve upute za Dobri utorak #6.

Prvi primjer iz prakse, ujedno i ideja za rad sa učenicima, dolazi nam od Azre Vrević. U toku redovne nastave, solidarnost je bila sastavni dio Azrine ali i dječije svakodnevnice. Solidarnost su nastavili njegovati i razvijati i u doba pandemije, te nam predstavlja neke od aktivnosti svojih učenika. Primjer i ideju možete pronaći na OVOM LINKU.

Amela Redžić nam je opet ustupila radove svojih učenica, ovaj put na temu solidarnosti. Ilma Eminović i Salma Salme Hasanović, vrijedne su učenice koje su nam ustupile svoje radove.

Eldina Dizdar, ovaj put, predlaže veoma zanimljivu aktivnost sa “slučajnim citatima”. Pronađite njen prijedlog na OVOM LINKU.

Pred svima nama stoji veliki izazov a to je povratak u vrtiće! Na ovu važnu temu svoj nemjerljiv doprinos dala je naša Danica Mojić! U njenom pregledu, kojeg možete pronaći na OVOM LINKU, nalaze se odgovori na važna pitanja u vezi povratka djece u vrtiće, uz komparativni pregled sa evropskim zemljama! Interesuje nas šta VI MISLITE? Pišite nam u komentarima na društvenim mrežama ili na www.inskola.com!

Naša ovosedmična vrijednost, u skladu sa izazovom, je zdravlje. Evo šta za nas zdravlje predstavlja. Preuzmite na OVOM LINKU.

#nastavnicisuvažni

DOBRI UTORAK 7 – 12.05.2020. godine

Dobrim utorkom o vrijednostima. Ovaj put vam donosimo primjere iz prakse, vrijednost PRIJATELJSTVO i pismo uvažene Aleksandre Vujmilović. Za dataljne upute preporučujemo da pogledate video na OVOM LINKU.

 • Primjeri učeničkih radova na temu prošlosedmične vrijednosti ZDRAVLJE, stigli su od Amele Redžić i njenih učenica Pejak Amne, Medine Obradović i Dea Makitan. Uživajte u njihovim radovima.
 • Eldina Dizdar sa svojim učenicima govorila je o sigurnosti na internetu. Pogledajte njenu aktivnost na OVOM LINKU
 • Mediha Hajdarević Baručija obrađivala je temu vrijednosti sa svojim učenicima/ama. U prvoj aktivnosti govorili su o vlastitim vrijednostima a u drugoj o tome kako ih prepoznati u svakodnevnim situacijama. Vrijednosti su važne.

Ovaj dobri utorak posvećen je PRIJATELJSTVU  i naš specijalni zadatak za vas jeste da kreirate malo umjetničko djelo i poklonite ga svojoj prijateljici ili svome prijatelju. Radujemo se ishodu našeg zadatka.

Naša draga Aleksandra Vujmilović, pedagogica iz Banja Luke nam je UPUTILA PISMO vezano za izazove sa kojima se suočavaju predškolci, kao i niz ideja o tome kako se rad može prilagoditi trenutnim uslovima. Evo šta nam Aleksandra poručuje, a na vama je da pošaljete ili podijelite svoja razmišljanja i ideje, pogledajte na OVOM LINKU. 

Šaljite i vi svoje ideje, radove i pisma na nedim@coi-stepbystep,ba!

Hvala i #nastavnicisuvažni

DOBRI UTORAK #8 – 19.05.2020.godine 

Dobrim utorkom je uvijek bilo o vrijednostima. Došli smo do posljednje epizode našeg serijala u kojem smo govorili o vrijednostima, o dekonstrukciji vrijednosti i poučavanju vrijednostima. Pogledajte naš oproštajni video za ovu sezonu.

Zahvaljujemo se svim nastavnicima/ama i njihovim učenicima/ama na srdačnoj podršci sve vrijeme. Da ne bi ostali dužni, donosimo neke od pristiglih radova na temu prijateljstva.

 • Amela Redžić poslala je radove svojih učenika i učenica. Likovni rad na temu prijateljstva, učenice Amne Sadžak pogledajte na ovom linku. Prelijepe pisane radove učenice Pejak Amne pogledajte na ovom linku a Rijadov rad na ovom linku.
 • Elma Linić poslala je, također, radove svojih učenica i to Dalijin i Hanin.
 • Aida Dolić, također, sa radovima svojih učenika i učenica: Ena Hadžić, Nađa Šećibović, Mia, Miriel Ligata i Tijana Zeherović.
 • Mediha Hajdarević baručija poslala nam je prije svega fenomenalan portert prijateljice, svoje učenice Amile i rad pogledajte na ovom linku. Također, tu su primjeri radova “Moje najvažnije vrijednosti i kako su nastale?” učenica Sare i Dijane te primjeri radova “Situacije u kojima prepoznajemo vrijednosti?” svojih učenica Lamije, Iman i Zejne.
 • Azra Vrević poslala je primjer aktivnosti sa djecom i njihove radove na temu prijateljstva. Izrađivali su drvo prijateljstva 🙂

Ukoliko se odlučite izraditi svoje kartice, evo 5 aktivnosti koje možete raditi tokom raspusta. Listu i ideje preuzmite na ovom linku.

Do novog serija, šaljemo vam srdačne pozdrave dobri ljudi!

#nastavnicisuvažni

 

22 Marta, 2021

0 responses on "DOBRI UTORAK - Da budemo bolji ljudi"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram