Publikacije i priručnici

Vodič kroz planiranje
VODIČ KROZ PLANIRANJE
Nastavnici za nastavnike

Ovaj priručnik, u koji je za vas svoja iskustva i praksu pretočilo 29 nastavnika i nastavnica iz cijele BiH, vodi vas kroz složen proces pripreme, planiranja i realizacije nastavnog procesa, upoznaje vas sa okvirnim sistemom za učenje i poučavanje, formativnim praćenjem, stvaranjem zajednice i domaćim zadaćama.

vannastavne
VODIČ KROZ VANNASTAVNE AKTIVNOSTI
Nastavnici za nastavnike

Kako organizovati inovativne i zanimljive vannastavne aktivnosti, kako aktivno uključiti djecu u proces istraživanja, i kritičkog promišljanja, kako povezati nastavni proces i vannastavne aktivnosti, kako razviti timski rad i saradnju među sekcijama i efikasno koristiti resurse zajednice, samo su neka od poglavlja ovog korisnog priručnika, koji je pripremilo 17 nastavnika i nastavnica iz BiH.

IKT_naslovna
IKT U NASTAVI I IZVANNASTAVNIM AKTIVNOSTIMA
Nastavnici za nastavnike

Treba vam dodatna pomoć i znanje vezano za efiikasno korištenje IKT-a, želite naučiti kako da obrađujete informacije, kreirate nove sadržaje, izradite film, postavite fotografije, kreirate program za učenje u Moodlu? Odgovore na ova pitanja, i još mnogo toga, pronaćićete u proručniku koji su pripremili Zorica Bruck i Adis Pirija.

Likovne-tehnike-600x800
PRIČE IZ UČIONICE
Nastavnici, voditelji promjena

Svaki nastavnik/ca ima svoju priču, i svaki nastavnik/ca je jedna priča. Pročitajte priče o procesu profesionalnog razvoja koje je napisalo 17 nastavnika i nastavnica osnovnih škola iz BiH. Saznajte kako su mijenjali svoju praksu, koje su inovativne ideje uveli u svoj rad i kako. Ovaj priručnik je priredila organizacija proMENTE socijalna istraživanja u sklopu programa obuke Nastavnici voditelji promjena.

ŽIVIMO VRIJEDNOST
ŽIVIMO VRIJEDNOSTI
12 vrijednosti – posteri za učionice

Vrijednosti su principi, temeljna uvjerenja i ideali kojima se vodimo u životu. Vrijednosti usmjeravaju naše ponašanje i utiču na odluke koje donosimo.
Razgovarajte sa djecom i osmislite aktivnosti koje će im pomoći da razumiju i žive vrijednosti. Posteri sadrže opis i ponašanje koje govori o tome da poštujemo vrijednosti.

www.zivimovrijednosti.org
PRIČE O STVARANJU ŠKOLA PO MJERI DJETETA
PRIČE O STVARANJU ŠKOLA PO MJERI DJETETA
COI STEP BY STEP – Grupa autora/ica

Inspirativne priče nastavnika/ca o procesu implementacije pristupa usmjerenog na dijete, ličnim i profesionalnim promjenama.

http://www.unicef.org/bih/ba/media_12401.html

DODATNI RESURSI

kompetentni-ucitelji1
Kompetentni učitelji 21. stoljeća
DEFINICIJA KVALITETNE PEDGOŠKE PRAKSE

Rani dječji razvoj je područje koje već nekoliko desetljeća privlači veliki interes znanstvenika, šire javnosti i političkih tijela. Mnoge su zemlje razvile ambiciozne planove za povećanje broja djece u odgojno-obrazovnim institucijama, poboljšanje preduvjeta za razvoj djece rane dobi, kao i za unapređenje kvalitete odgoja i obrazovanja djece i njihovih obitelji.

nastavnicka-profesija-21
Nastavnička profesija za 21. vek
Unapređenje nastavničke profesije za inkluzivno, kvalitetno i relevantno obrazovanje – ATEPIE

Publikacija „Nastavnička profesija za 21. vek“ pripremljena je u okviru projekta „Unapređenje nastavničke profesije za inkluzivno, kvalitetno i relevantno obrazovanje (ATEPIE – Advancing Teacher Professionalism for Inclusive, Quality and Relevant Education)“, koji je 2011–2013. sproveo Centar za obrazovne politike (COP) u saradnji sa Programom podrške obrazovanju Fondacija za otvoreno društvo – Education Support Program of Open Society Foundations (ESP/OSF).

kompetentni-odg1
Kompetentni odgajatelji 21. stoljeća

Odgajatelji, učitelji i drugi praktičari sve više razumiju svoju presudnu ulogu u razvoju dječjeg samopouzdanja i samopoštovanja, socijalnih vještina, vještina potrebnih za život i rad u multikulturalnom društvu te vještina potrebnih za cjeloživotno učenje. Vjerujemo da će mnogi praktičari biti inspirirani sadržajem ovog dokumenta i dodatnim materijalima i da će se u većem broju uključiti u raspravu, promatranje i unapređenje vlastite prakse, te na taj način proširiti mrežu međusobne podrške.

POVEZNICE SA DRUGIM STRANICAMA

Zanimljive i korisne priručnike i publikacije možete pronaći na stranicama naših partnerskih organizacija.

POU KORAK PO KORAK, HRVATSKA

KLADIM SE DA MOŽEŠ
Psihološki aspekti početnog poučavanja matematike, Priručnik za učitelje

FORUM ZA SLOBODU ODGOJA

RAZLIČITE PUBLIKACIJE
http://www.fso.hr/publications/

CENTAR ZA OBRAZOVNE POLITIKE

RAZLIČITE PUBLIKACIJE
http://www.cep.edu.rs/izdanja

POSJETITE NAŠ SHOP ZA JOŠ MATERIJALA.
PRIRUČNICI, PUBLIKACIJE, SETOVI ZA UČIONICE, MAJICE, SLIKOVNICE...The contents of this website and documents do not reflect the opinion of the US Agency for International Development (USAID) or the US Government.

Sadržaj ove web stranice i dokumenata ne odražava mišljenje Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Centar za obrazovne incijative
Step by Step
Kralja Tvrtka 1, 71 000 Sarajevo
Tel. +387 33 66 76 73
Fax. +387 33 26 79 90
E-mail. office@coi-stepbystep.ba
www.sbs.ba

top
Powered by Tingea. Copyright © 2018 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Idi na alatnu traku