Publikacije i priručnici

Vodič kroz planiranje
VODIČ KROZ PLANIRANJE
Nastavnici za nastavnike

Ovaj priručnik, u koji je za vas svoja iskustva i praksu pretočilo 29 nastavnika i nastavnica iz cijele BiH, vodi vas kroz složen proces pripreme, planiranja i realizacije nastavnog procesa, upoznaje vas sa okvirnim sistemom za učenje i poučavanje, formativnim praćenjem, stvaranjem zajednice i domaćim zadaćama.

vannastavne
VODIČ KROZ VANNASTAVNE AKTIVNOSTI
Nastavnici za nastavnike

Kako organizovati inovativne i zanimljive vannastavne aktivnosti, kako aktivno uključiti djecu u proces istraživanja, i kritičkog promišljanja, kako povezati nastavni proces i vannastavne aktivnosti, kako razviti timski rad i saradnju među sekcijama i efikasno koristiti resurse zajednice, samo su neka od poglavlja ovog korisnog priručnika, koji je pripremilo 17 nastavnika i nastavnica iz BiH.

IKT_naslovna
IKT U NASTAVI I IZVANNASTAVNIM AKTIVNOSTIMA
Nastavnici za nastavnike

Treba vam dodatna pomoć i znanje vezano za efiikasno korištenje IKT-a, želite naučiti kako da obrađujete informacije, kreirate nove sadržaje, izradite film, postavite fotografije, kreirate program za učenje u Moodlu? Odgovore na ova pitanja, i još mnogo toga, pronaćićete u proručniku koji su pripremili Zorica Bruck i Adis Pirija.

Likovne-tehnike-600x800
PRIČE IZ UČIONICE
Nastavnici, voditelji promjena

Svaki nastavnik/ca ima svoju priču, i svaki nastavnik/ca je jedna priča. Pročitajte priče o procesu profesionalnog razvoja koje je napisalo 17 nastavnika i nastavnica osnovnih škola iz BiH. Saznajte kako su mijenjali svoju praksu, koje su inovativne ideje uveli u svoj rad i kako. Ovaj priručnik je priredila organizacija proMENTE socijalna istraživanja u sklopu programa obuke Nastavnici voditelji promjena.

odsaradnje
OD SARADNJE KA PARTNERSTVU
Kako izgraditi partnerske odnose između vrtića, škole i porodice
Autorica: Dr. Radmila Rangelov Jusović

Želite razviti partnerstvo sa porodicama, uključiti roditelje/staratelje i druge članove obitelji u rad vrtića ili škole, želite sa njima uspostaviti uspješnu komunikaciju i zajednički pružati podršku razvoju djece? Kako to uraditi možete saznati u ovom praktičnom priručniku namijenjenom odgajateljima, nastavnicima, stručnim saradnicima i direktorima predškolskih ustanova i škola.

CIJENA: 20 KM
Priceizucionice_naslovna
LIKOVNE TEHNIKE
Autorica: Anela Seksan, profesorica likovne kulture

Bilo da ste odgajateljica, učiteljica ili nastavnica likovne kulture, ova knjiga pružiće vam mnoštvo oprobanih i realizovanih ideja o tome kako razvijati kreativnost kod djece kroz proces izrade umjetničkih radova. Sva djeca su umjetnici, rekao je davno Pikaso, a kako da ona sama dožive taj osjećaj, stvore nezaboravna djela i uživaju u procesu otkrivanja i stvaranja, saznajte u ovoj knjizi.

CIJENA: 20 KM
ŽIVIMO VRIJEDNOST
ŽIVIMO VRIJEDNOSTI
12 vrijednosti – posteri za učionice

Vrijednosti su principi, temeljna uvjerenja i ideali kojima se vodimo u životu. Vrijednosti usmjeravaju naše ponašanje i utiču na odluke koje donosimo.
Razgovarajte sa djecom i osmislite aktivnosti koje će im pomoći da razumiju i žive vrijednosti. Posteri sadrže opis i ponašanje koje govori o tome da poštujemo vrijednosti.

www.zivimovrijednosti.org
PRIČE O STVARANJU ŠKOLA PO MJERI DJETETA
PRIČE O STVARANJU ŠKOLA PO MJERI DJETETA
COI STEP BY STEP – Grupa autora/ica

Inspirativne priče nastavnika/ca o procesu implementacije pristupa usmjerenog na dijete, ličnim i profesionalnim promjenama.

http://www.unicef.org/bih/ba/media_12401.html
RANO UČENJE ILI UČENJE U FUNKCIJI UVEĆAVANJA KAPACITETA MOZGA
RANO UČENJE ILI UČENJE U FUNKCIJI UVEĆAVANJA KAPACITETA MOZGA
Autorica: Prof.Dr. Adila Pašalic-Kreso

Istraživanja povezana sa razvojem mozga odigrala su značajnu ulogu u razumijevanju načina na koji dijete raste i razvija se, te značajno uticala na rani odgoj i obrazovanje.

CIJENA: 10 KM
METODOLOGIJE
CIJENA SA POPUSTOM: 10 KM

1. STVARANJE PROGRAMA U KOJIMA DOJENČAD I DJECA JASLIČKE DOBI IMAJU CENTRALNU ULOGU (0-3)

Autorica: Kate Burke Walsh

2. STVARANJE UČIONICA U KOJIMA DIJETE IMA CENTRALNU ULOGU (3-6)

Autorica: Kate Burke Walsh

3. STVARANJE UČIONICA U KOJIMA DIJETE IMA CENTRALNU ULOGU (6-7)

Autorica: Kate Burke Walsh

4. STVARANJE UČIONICA U KOJIMA DIJETE IMA CENTRALNU ULOGU (8-10)

Autorica: Kate Burke Walsh

5. STVARANJE INKLUZIVNIH UČIONICA: UKLJUČIVANJE DJECE SA POSEBNIM POTREBAMA U REDOVNE VRTIĆE

Autori: Ellen R. Daniels i Kay Stafford

http://www.unicef.org/bih/ba/media_12401.html

SLIKOVNICE

DJEČAK KOJI JE ŽELIO PSA
DJEČAK KOJI JE ŽELIO PSA
Autor: Ivona Brezinova (Češka Republika)
Ilustrator: Zaur Deisadze (Gruzija)

Metju je želio samo jednu stvar na svijetu: psa. Živio je u dječijem domu, a tamo im nije bilo dozvoljeno da imaju pse. Pas – igračka kojeg je dobio za Božić bio je pokvaren; druge životinje koje je pokušao zadržati kao ljubimce nisu ispunile njegova očekivanja. On nikada nije razmišljao o tome da želi majku ili oca – ali jednoga dana, kada je jedan par došao da ga usvoji – odlučio je da ostavi sve mogućnosti otvorene…

KADA PORASTEŠ
KADA PORASTEŠ
Autor: Eva S. Maurer (Slovenija)
Ilustrator: Aleksandar Sotirovski (Makedonija)

Pika je bila nestrpljiva da poraste. Veliki mogu raditi različite stvari koje njoj još uvijek nisu bile dozvoljene! Kao šminkanje, vožnja automobila ili plesanje do ponoći. Jedne noći je otkrila da je, kada sjedi na očevim ramenima, veća od mame i tate, a mama i tata su pristali na igru…

RONI
RONI
Autor: Nenad Vujadinovic (Makedonija)
Ilustrator: Emil Für (Mađarska)

Vremena su teška za mamu, tatu i Ivana. Oni žive u malenom stanu i imaju mjesta samo za izmišljenog psa, Ronija, koji se ponaša jako loše – osobito noću. Uprkos tome, oni ga vole. Jednog dana u prilici su da se presele u veći stan i sada imaju sobu za Pravog Ronija! Pravog psa! On je naravno divan i oni ga vole. Ipak ponekad im nedostaje ono što su ostavili iza sebe.

HAJDEMO NA POSAO
HAJDEMO NA POSAO
Autor: Aude Brunel (Češka Republika)
Ilustrator: Marjan Mancek (Slovenija)

Mama i tata rade u kancelarijama, ali za malog dječaka je veoma teško da razumije šta oni stvarno RADE cijeli dan i zašto su TOLIKO umorni kada se vrate kući pa se samo malo mogu igrati. Uz pomoć bake koja ga čuva, mladi junak ove priče pokušava da iz dana u dan, u zamišljenoj kućnoj kancelariji, iskusi njihov svakodnevni posao… i veoma se, veoma, umori…

LUTKIN NOS
LUTKIN NOS
Autor: Miranda Haxhia (Albanija)
Ilustrator: Ursula Köhrer (Mađarska)

Meri želi da se igra sa svojim prijateljicama, Klarom i Anom, ali one se igraju s lutkama, a Meri nema nijednu. Njena majka predlaže da napravi lutku koristeći vunu, pamuk i druge stvari koje imaju u kući. Meri napravi prekrasnu lutku, ali onda primjeti: njena lutka mora disati, i kako će kihati? Od čega može napraviti lijepi nos svojoj lutki?!

POVEZNICE SA DRUGIM STRANICAMA

Zanimljive i korisne priručnike i publikacije možete pronaći na stranicama naših partnerskih organizacija.

POU KORAK PO KORAK, HRVATSKA

KLADIM SE DA MOŽEŠ
Psihološki aspekti početnog poučavanja matematike, Priručnik za učitelje

FORUM ZA SLOBODU ODGOJA

RAZLIČITE PUBLIKACIJE
http://www.fso.hr/publications/

CENTAR ZA OBRAZOVNE POLITIKE

RAZLIČITE PUBLIKACIJE
http://www.cep.edu.rs/izdanjaThe contents of this website and documents do not reflect the opinion of the US Agency for International Development (USAID) or the US Government.

Sadržaj ove web stranice i dokumenata ne odražava mišljenje Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Centar za obrazovne incijative
Step by Step
Kralja Tvrtka 1, 71 000 Sarajevo
Tel. +387 33 66 76 73
Fax. +387 33 26 79 90
E-mail. office@coi-stepbystep.ba
www.sbs.ba

top
Powered by Tingea. Copyright © 2018 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Idi na alatnu traku