• Login

 • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
  Sign Up
 • Nema proizvoda u korpi

14. regionalna konferencija Zajednice inovativnih nastavnika/ca

NASTAVNICI KAO GRADITELJI MIRA

Uloga nastavnika/ca u izgradnji kulture mira

Koliko nam je važan mir?​

"Ova konferencija ima za cilj okupiti sve zaljubljenike u obrazovanje, one nastavnike i nastavnice koji stoje se druge strane nasilja"

Već dovoljno dugo škola nije mjesto u koju djeca i odrasli idu sa radošću, iščekivanjem, znatiželjom i naivnom željom za dobronamjernom socijalizacijom i avanturom učenja i istraživanja. Ona je nerijetko izvor anksioznosti, platforma za perpetuiranje patrijarhalnih, militantnih i nasilnih vrijednosti. Mjesto gdje dijete više nije centar i smisao postojanja već predmet birokratskih, tehnokratskih i ukalupljenih pristupa. Nastavnici kao najvrednija jedinka svih obrazovnih sistema u isto vrijeme predstavljaju najsnažniju kariku u kreiranju kulture mira.

Ova konferencija ima za cilj okupiti sve zaljubljenike u obrazovanje, one nastavnike i nastavnice koji stoje s druge strane nasilja i koji svojim pristupom, sadržajima koje nude, širokim razumijevanjem njihove uloge koja prevazilazi normu, trajanje i konzervativnu ideju arhetipa nastavnika/ce, odgajaju generacije dobre djece sa snažnom empatijom i osjećajem za druge, internalizovanom kulturom mira i sposobne partnere u izgradnji boljeg, pravednijeg i mirnijeg svijeta.

Okupljamo se oko naše misije, kao nikada do sada, vođeni zastrašujućim globalnim, regionalnim, i uznemirujućim primjerima nasilja u školama koji su probudili planine opravdanog nezadovoljstva višegodišnjeg zanemarivanja djece, zatvaranjem očiju za svu onu djecu koju nikada niko nije primjetio,  obratio im se ili ih zagrlio.

Odavno govorimo da nudimo mjesto na kojem se skupljaju ljudi, rađaju ideje, kako bismo zajednički gradili dobro obrazovanje i čuvali radost djetinjstva za svako dijete.

Naš mirovni pokret

Ovakva konferencija mora rezultirati prije svega snažnim zajedništvom među razjedinjenim i usamljenim praktičarima, ozbiljnim i konstruktivnim raspravama koje će otključati potencijal među nama. Obrazovne autoritete ćemo još jednom zamoliti snažnim argumentima i pokušati pomoći da izgrade obrazovanje kako smo se dogovorili, sa supstancijalnim usmjerenjem na dijete i ključnim vrijednostima poput ljubavi i poštovanja. Ova konferencija nadilazi prostor Bosne i Hercegovine; želi biti dom svima iz regiona i svijeta, jer mjesto koje je proživjelo strahovito nasilje, mora postati mjesto koje će energično nuditi ideje za mir i stalno podsjećati da među ostalim i škola može postati alat za inspiriranje i legitimizaciju nasilja. 

Neka ovaj pokret u vidu konferencije bude naš doprinos nemoćnom obrazovanju. Samo mu nastavnici mogu vratiti stvarnu mirnodopsku moć! Na koncu, ovo nije mjesto na kojem se skupljaju oni koji promovišu nasilje kao odgovor na nasilje niti želimo školu okruženu oružjem i toksičnim maskulinitetom jer to bi značilo da smo priznali da smislen odgoj po zajedničkom dogovoru, obojen ljubavlju i poštovanjem ne može preoblikovati ovaj svijet. A to nikada nećemo i ne možemo priznati.

Oblasti konferencije

Ova konferencija treba da obiluje praksama na svim nivoima odgoja i obrazovanja koje promoviraju kulturu mira i nenasilja te pokazuju da takvi nastavnici i takve nastavnice postoje, kao i škole osposobljene za mirovno djelovanje, ali bez šire institucionalne podrške. Takvi nastavnici i takve nastavnice, kao i škole, u svojim naporima su usamljeni. Ovo je prostor za istraživače, univerzitetske profesore i profesorice koji žele  predstaviti svoja razmišljanja o školi i usmjeriti  energiju na smanjenje jaza između teorije i prakse. Ovo je mjesto gdje svi oni koji promišljaju mir mogu dati svoj doprinos boljoj i smislenijoj školi.

1. Mirovna pedagogija

Mirovna pedagogija predstavlja aktivni mirovnjački pristup u osmišljavanju i implementaciji sadržaja, aktivnosti, pristupa i vrijednosti koje su usmjerene na razvoj kulture mira kroz bilo koji aspekt obrazovnog sistema i samog nastavnog procesa.

2. Mentalno zdravlje djece i nastavnika

Kada čovječanstvo bilježi neuspjehe na pitanjima izgradnje ljubavi i poštovanja, ideje mira i sklada, socio-emocionalne inteligencije i snage društva da se odupre i izgradi smislenu rezilijentnost, praćeno snažnom i toksičnom kompetetivnošću i individualizmom, od iznimnog značaja postaje uloga škole u očuvanju mentalnog zdravlja nastavnika/ca i djece.

3. Sadržaji i vrijednosti za mir

Obrazovni sistemi u svom vrijednosnom i sadržajnom smislu moraju da obiluju idejama mira, ljubavi i poštovanja, da bi na simboličkom i svakom drugom nivou reflektirali naša mirovna uvjerenja koja na koncu oblikuju i naša ponašanja.

4. Nasilje u društvu – nasilje u školi

Škola nije ništa drugo nego refleksija društvenih uvjerenja (Michael Apple). Kako u nasilnim kulturama, opterećenim militantnim i nasilnim narativima i ponašanjima, izgraditi školu u kojoj postoji vršnjačka i generacijska podrška, smisleni zakoni, politike i procedure usmjerenu na stvarnu dobrobit djeteta, akcije na nivou razreda, škole i šire zajednice koje pomažu djetetu da odrasta u nenasilnom okruženju i nudi kompetencije da u budućnosti gradi takav svijet za sebe i druge?

5. Nastavnici kao generatori mira

Nastavnici su ključna karika kvalitetnog obrazovanja; u ukupnosti svih faktora oni predstavljaju najdominantiju kariku. Kako osigurati da su nastavnici kreatori i generatori mira i nenasilja, a ne u službi perpetuiranja nasilne kulture? Kako osigurati da su kontrapunkt patrijarhalnim, militantnim i svim drugim negativnim fenomenima? Na koji način prakse i politike treba da izgledaju kako bi snažno ojačali mirovnu karakteristiku nastavnika/ca?

Prezentacije

Ova konferencija je i vaša i samo vašim doprinosom ona zaista jeste mjesto o kojem smo govorili. Ona je otvorena za sve odgajatelje/ice, učitelje/ice razredne nastave, predmetne nastavnike/ce u osnovnim i predmetne profesore/ice u srednjim školama, stručne saradnike/ce, univerzitetsko osoblje, studente nastavničkih, učiteljskih i pedagoških fakulteta te sve zaljubljenike/ice u obrazovanje koji dijele naše vrijednosti. Stoga, budite slobodni i hrabri da prijavite svoje ideje koje možete materijalizovati u nekom od sljedećih oblika:

1

Ideje iz učionice i za učionicu u bilo kojoj oblasti konferencije

(trajanje 45`)

2

Istraživački radovi

(30` i to 15` za prezentaciju i 15` za razgovor)

3

Praktične radionice

(90`)

4

Promocije knjiga, priručnika i zbornika radova

(45`)

5

Kratke forme za struktuirani dijalog

(15` uvodne prezentacije i 45` za diskusiju i razgovor)

6

Promocija prilika za nastavnike/ce

(Organizacije civilnog društva, univerziteti, donatori i slično u sajamskom ili prezentacijskom obliku)

Kako se prijavljujem za učešće?

Vrlo jednostavno. Na ovom LINKU možete se prijaviti i napominjemo vas da je vrlo važno popuniti sve tražene informacije. 

Svake godine imamo veliki broj prijava i stalo nam je da svi koji zaslužuju budu prisutni na našoj konferenciji. Centar se srčano trudi omogućiti razumne uslove učešća a nudimo sljedeće mogućnosti:

– Učešće na konferenciji
– Učešće sa prezentacijom (Umanjen iznos kotizacije)
– Nominovani nastavnici i nastavnice za Nagradu za inovativne nastavnike i nastavice u 2022. godini (Stipendija u iznosu od 50% sveukupnih troškova konferencije uključujući i kotizaciju – jednokrevetne sobe nisu dostupne za ovaj konferencijski aranžman)
– Međunarodno učešće

Svi učesnici biće smješteni u Hotelu Holiday, sa kojim smo ostvarili posebnu saradnju. To ne sprečava učesnike da pronađu smještaj u vlastitom aranžmanu.

KOTIZACIJE

Ovaj dio nas najmanje veseli. Voljeli bismo da možemo potpuno besplatno organizovati konferenciju, ali to nismo u mogućnosti. Zato će nam vaše kotizacije pomoći da pokrijemo nužne troškove, ali i omogućimo nezaboravnu konferenciju. U Centru postoji stara dobra navika, a to je da ukoliko niste u mogućnosti pokriti cijenu kotizacije, uvijek se možete obratiti našoj dragoj Adni na mail adna@coi-stepbystep.ba sa kojom možete iskomunicirati načine plaćanja i provjeriti mogućnost otpisivanja plaćanja same kotizacije.

 

Kotizacija je nešto što nam omogućava da pokrijemo važne troškove naše konferencije i ona je obavezna za sve učesnike i učesnice bez obzira na to da li imaju prezentaciju ili ne, te da li je učesnik ili učesnica stipendista Centra.

Kotizacija
"Učesnik/ca"

150KM
 • Učešće na konferenciji
 • Paket dobrodošlice
 • Ulaznica na zabavu
 • Mogućnost prezentovanja
 • Smještaj
 • Hrana

Kotizacija "Prezentator/ica"

150KM 100KM
 • Učešće na konferenciji
 • Paket dobrodošlice
 • Ulaznica na zabavu
 • Mogućnost prezentovanja
 • Smještaj
 • Hrana

Kotizacija "International"

100
 • Učešće na konferenciji
 • Paket dobrodošlice
 • Ulaznica na zabavu
 • Mogućnost prezentovanja
 • Smještaj
 • Hrana

NAPOMENA: Early bird cijena više nije dostupna.

SMJEŠTAJ

Ukoliko ste zainteresovani za učešće na našoj konferenciji, nudimo različite aranžmane za smještaj i ishranu učesnika i učesnica koji su opisani u nastavku.
Nevedene cijene soba uključuju smještaj na bazi dva puna pansiona. Iskazane su ukupne cijene smještaja po osobi za cijelu konferenciju – obroci su na bazi švedskog stola. Ručak posljednji dan konferencije nije uključen u cijenu i može se opcionalno doplatiti.

CIJENE SMJEŠTAJA U HOTELU HOLIDAY NAVEDENE ISPOD VRIJEDE ISKLJUČIVO ZA REZERVACIJE PREKO CENTRA ZA OBRAZOVNE INICIJATIVE (NE VRIJEDE ZA DIREKTNE REZERVACIJE PREKO HOTELA).

TAKOĐER, SMJEŠTAJ JE MOGUĆE ORGANIZOVATI U VLASTITOM ARANŽMANU UZ NAPOMENU DA KOTIZACIJA NE POKRIVA OBROKE TOKOM KONFERENCIJE.

Cijena jednog obroka za one koji nisu na smještaju u hotel Holiday (opcionalno) (potrebno unaprijed javiti na mail adna@coi-stepbystep.ba) je 32,00 KM. Uplatu obroka vršite kupovinom vaučera. 

Opcionalna je i uplata ručka posljednji dan konferencije u iznosu od 32,00 KM, koji nije pokriven uplatom smještaja.

Vaučere možete kupiti OVDJE.

Jednokrevetna soba

370KM
 • Smještaj za dvije noći
 • Hrana (dva puna pansiona)

Dvokrevetna soba

270KM
 • Smještaj za dvije noći
 • Hrana (dva puna pansiona)

Trokrevetna soba

250KM
 • Smještaj za dvije noći
 • Hrana (dva puna pansiona)

PLAĆANJE

Plaćanje je moguće kartično putem web shopa www.shop.inskola.com ili bankovnom uplatnicom po predračunu.

Ukoliko troškove učešća na konferenciji za Vas snosi institucija/poslodavac/donator molimo da se javite na mail adna@coi-stepbystep.ba kako biste dobili predračun naslovljen na odgovarajuće pravno lice. 

Rok za prijave učešća na konferenciji je 25.09.2023. dok je rok za prijavu prezentacija na konferenciji 20.09.2023. godine

Prijava za prezentacije

Rok za prijavu prezentacija na konferenciji je 20.09.2023. godine

Prijave za učešće

Rok za prijave učešća na konferenciji je 25.09.2023.

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram