• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Edin Forto: Želim obrazovanje koje će na tržištu ponuditi našoj djeci da budu iznad prosjeka

Gospodin Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, bio je sinoćnji gost Besjeda o obrazovanju. Nedim i Namir su na otvaranju ep20s2 pozvali nastavnike da se pridruže Inicijativi za održivu budućnost – Step by Step goes green, a u nastavku su razgovarali o idealnom obrazovanju, planovima, snovima i nadanjima i zagovarali za status nastavničke profesije.
Želimo da budemo dostupni, rekao je premijer Forto na samom otvaranju Besjeda o obrazovanju, a razgovor je otišao u smijeru aktuelne pandemijske situacije i prioriteta za vakciniranje. Nastavnici imaju jake argumente, njihovom vakcinacijom povratak u škole bio bi izvjesniji, napomenuo je Ibrahimović.
Gospodin Forto školovao se u inostranstvu, a domaćini su pitali kako je tekao taj put. Nakon što je protestno napustio studij mašinstva, krajem 1995. godine, gospodin Forto svoje školovanje nastavio je na američkom univerzitetu, nakon čega je master studije završio u New Yorku. Forto je govorio o praktičnosti i fleksibilnosti američkog sistema školovanja.
Učiteljsko zvanje izgubilo se u bosanskohercegovačkoj tranziciji, rekao je Forto kada je objasnio kako su na učiteljske fakultete nekada išli samo najbolji. S druge strane, Forto je ukazao na nezavidan položaj odgajateljica i njihovih radnih ugovora, a zatim je govorio i o inicijativama i akcijama koje je Vlada poduzela kako bi što veći broj djece išao u predškolski odgoj i obrazovanje. Volio bih da jedna stvar ostane iza nas, da stavimo vrtiće na noge, da ih proširimo, da barem Sarajevo postane model za BiH – da djeca moraju ići u vrtić, da im bude dostupno, besplatno i kvalitetno, napomenuo je Forto i istaknuo da moramo ulagati u obrazovanje.
Čuli smo kako Vlada gasi požare, i kako je frustrirajuće ne moći nešto završiti jer će nešto drugo da izgori. Forto je napomenuo da je Vladi obrazovanje izuzetno važno i naglasio da se iz tog razloga Vlada odlučila da ima dva resora koja se bave tim pitanjima. Postalo je evidentno da obrazovanje koje ima jedan univerzitet, čiji je budžet veći od jednog kantona, osjetili smo da se to treba s boljim fokusom razdvojit, napomenuo je Forto i naveo i budžetske promjene.
Iz nekog razloga, puno institucija u oblasti obrazovanja postoje, ali su urušene, u njima sjede službenici, a razdvajanje resora jedan je od načina da se poboljša stanje na različitim nivoima obrazovanja. Činjenica je da trenutno novac koji se ulaže u obrazovanje, odlazi za plaće i da je potrebno dodatno uložiti da bi došlo do promjena sistema. Nastavnička profesija je ključna karika, istaknuo je Krajišnik.
Najveći uzrok našeg položaja je neznanje rekao je premijer, a ponegdje se čini da je obrazovni sistem namjerno urušen. Nastavničke plaće (i u svijetu) su najniže jer veliki broj zaposlenika taj posao radi iz ljubavi i bez obzira na rezanje plaća oni ostaju na svojim pozicijama, politika to zloupotrebljava.
Nepostojanje standarda nastavničke profesije, još jedan je veliki problem u oblasti obrazovanja, ali Forto je optimističan i negdje vidi kraj tranzicijskog procesa i najavljuje vrijeme gdje sazrijeva svijest i znanje postaje bitno. U vrijeme pandemije, ključno je kako će se Vlada postaviti u postpandemijskom i posttranzicijskom društvu.
Kakvo obrazovanje želite? – za kraj su pitali domaćini u okviru naše inicijative. Želim obrazovanje koje će na tržištu ponuditi našoj djeci da budu iznad prosjeka ne samo na bosanskohercegovačkom tržištu. Forto je zamolio nastavnike da izdrže i u vrijeme pandemije da imaju strpljenja za sve ono što što misle da se treba desiti sada.
U Besjedama donosimo samo dobro i iz nas i iz ljudi koji nam dolaze u goste. Radujemo se da tamo negdje postoji cijela zajednica dobrih ljudi, koji su voljni raditi na boljem obrazovanju. Budite sa nama naredne srijede kada ćemo ugostiti Galeba Nikačevića (Beograd). Do tada, ukoliko ste propustili, pogledajte cijelu epizodu ispod  ili najzanimljivije petominutne dijelove, klikom OVDJE. 

29 Aprila, 2021

0 responses on "Edin Forto: Želim obrazovanje koje će na tržištu ponuditi našoj djeci da budu iznad prosjeka"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram