• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Učenička vježba “Prikaz elektronskog oblaka pomoću pikado strelice”

Učenička vježba “Prikaz elektronskog oblaka pomoću pikado strelice”

“Možete znati ime neke ptice na svim jezicima svijeta, ali na kraju nećete apsolutno ništa znati o toj ptici. Pogledajte tu pticu i posmatrajte šta ona radi – to je ono što je važno. Vrlo rano sam naučio razliku između – ‘znati ime nečega’ i ‘znati nešto’ “ Richard Feynman
Jedna od osobina kuglica (kakvim smo zamišljali elektron) je da ih možemo brojati, ali i pratiti njihove staze kada se kreću. Prilično mnogo objekata vidimo oko nas, kao veće ili manje čestice – lopte, igračke, auta…, svako od nas dobro je upoznat s ponašanjem tih materijalnih čestica, čija kretanja utvrđuje klasična fizika.
Sa druge strane, kad čujemo riječ „talas“, obično se sjetimo morskih talasa (pogotovo u vrelini ljetnjeg dana…), ali i onih lijepih, koncentričnih kružnica kad bacimo kamenčić na mirnu površinu vode. Oni koji se malo više talasaju u naučnim vodama će se sjetiti elektromagnetnih i drugih talasa. Talasi nastoje zauzeti čitav prostor, a ne kao neko zrno, boraviti u malom dijelu prostora. Ako su proizvedeni, kreću se tako da se u toku vremena šire na sve strane. Talasi se dakako dramatično razlikuju od čestica.
Većina ljudi zaista je sklona elektrone zamišljati kao sićušne kuglice koje “zuje” uokolo, no,pokušamo li izmjeriti širinu tih „kuglica“, uvidjet ćemo da je to nemoguć zadatak. Elektron jednostavno nije poput objekata kakve poznajemo. Zato se nameće logično pitanje: sudaraju li se dva elektrona kao bilijarske kugle, ili se ponašaju kao dva talasa? Ili i jedno i drugo?

Prethodni citat isječak je iz uvoda u rad “Prikaz elektronskog oblaka pomoću pikado strelice” koji objašnjava kompleksne pojmove iz kvantne fizike. Rad, zajedno sa prilozima, možete preuzeti OVDJE.

Mentorica: Amna Dervišagić, profesorica fizike u Općoj gimnaziji Bosanska Krupa
Recenzent: Vladan Mladenović, profesor fizike, Aleksinac
– član nacionalne grupe R.Srbije za saradnju sa Evropskom komisijom OMK – za IKT, digitalno i onlajn učenje
– saradnik EU projekta Open Discovery Space
– saradnik projekta Phet Colorado
– saradnik EU projekta MARCH (MAking science Real in sCHools)

0 responses on "Učenička vježba "Prikaz elektronskog oblaka pomoću pikado strelice""

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram