• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Profesori chat.vrt.com u e4s01

Gimnazijski profesori u ep4s01 potaknuli su rasprave o Kreiranju okruženja za učenje – četvrtom standardu nastavničke profesije, ali i o aktuelnim temama u oblasti obrazovanja. Profesori su se pitali koja je to uloga sindikata; a posljednju temu rezervirali su za razonodu  – “Fali ti jedan papir” koja postavlja pitanje: kada će se javne službe digitalizirati i zašto nikad? Pozvali su nastavnike da informiraju i uključe u COI SbS inicijativu – Step by Step goes green!

Sindikat, prema mišljenju profesora važan je zbog snage kolektiva i mogućnosti da kreira društveno polje; ali njegov osnovni posao je, napominje profesorica Ajanić, da sačuva nastavničke plaće i uvjete rada učini boljim. Sindikat treba sačuvati ugled i dostojanstvo nastavnika, i djelovati  kao zaštita nastavnicima u odnosu na uprave škole i druge izazove, napomenula je Ljubović i dodala da je uz sve to važno senzibilirati javnost i ukazati na značaj nastavničke profesije. Čuli smo i da sindikati još uvijek djeluju u odnosu na funkciju koju su imali u socijalističkom društvu, a da kapitalizam traži nove akcije i zahtjeve. Profesori su ukazali i na to da sindikati danas često surađuju sa političarima, ili se uključuju u onaj domen koji im ne pripada, a da bi zapravo radnička prava nastavnika trebala biti u fokusu, kao i samo pitanje šta to najviše ugrožava nastavnika? Za kraj smo čuli i da sami članovi obrazovnih sindikata, u odnosu na one u vrhu, mogli bi se više uključiti i doprinijeti radu.

Četvrti standard – Kreiranje okruženja za učenje, objasnili su profesori, pojednostavljeno, mogao bi se razumjeti kao pristup učenju u kojem je dijete u centru pažnje, ali to, napominje profesorica Ajanić, nije slučaj kod nas. Često je nastavnik u centru pažnje, ili gore – gradivo je u centru pažnje, ili još gore – ocjena. Okruženje za učenje dijelimo na dvije strane – socio-emocionalno i fizičko okruženje. Problematične su škole u kojima je u fokusu diciplina, škole u kojima se djeca ne osjećaju lijepo i u kojima je zabranjena igra. Da bi dijete moglo da uči, napomenula je Ljubović, ono se u školi mora osjećati  sigurno i lijepo. Profesori trebaju ohrabriti učenike, reći im bravo jer razmišljaju, makar odgovor bio i pogrešan, istaknuo je Zubić. Šabotić je stava da formalizam i birokratski rad oduzima previše energije i opterećuje profesore od kojih zavisi socio-emocionalno okruženje učenika.

Posljednja tema emisije nazvana Fali ti jedan papir, postavlja pitanje kada će se javne službe digitalizirati i zašto nikad? Profesori su ukazali na to da digitalizaciji nema mjesta, jer birokratski sistem odgovara političkim strankama koje zapošljavaju svoje kandidate na pozicije. Birokratizacija je ono što nas u svakom segmentu obilježava, napomenuo je Šabotić.

Za dvije sedmice, u četvrtak 29.04., profesori spremaju peto izdanje Profesora chat.vrt.com. Budite sa njima na COI SbS društvenim mrežama!

 

 

 

23 Aprila, 2021

0 responses on "Profesori chat.vrt.com u e4s01"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram