• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Završena konferencija o kvalitetnom inkluzivnom obrazovanju „Osvijetlimo OBRAZovanje”

Ove sedmice se u Sarajevu održala konferencija o kvalitetnom inkluzivnom obrazovanju u kontekstu ostvarenja cilja 4 Programa održivog razvoja u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Osvijetlimo OBRAZovanje”. Konferenciju su organizovali organizacija MyRight-Empowers people with disabilities i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke kako bi aktuelizirali stanje inkluzivnog obrazovanja za djecu i mlade s invaliditetom i omogućili gradnju snažnijih veza između različitih aktera obrazovanja u BiH.

Na konferenciji je učestvovao veliki broj predstavnika obrazovnih vlasti, međunarodnih i domaćih nevladinih organizacija, akademske zajednice i organizacija osoba s invaliditetom kako bi procijenili koliko je Bosna i Hercegovina napredovala prema postizanju cilja 4 Programa održivog razvoja i identificirali što je još potrebno učiniti za postizanje ovog cilja.

Ispred COI Step By Step-a učestvovao je Nedim Krajišnik, Izvršni direktor Centra, koji je govorio o kvalitetu obrazovanja i načinima na koje se cilj 4 Programa održivog razvoja može postići.

Konferenciju je otvorila Nafisa Baboo, priznata stručnjakinja za oblast inkluzivnog obrazovanja. U svom izlaganju je podijelila vlastita iskustva rada na izgradnji inkluzivnog obrazovanja u različitim dijelovima svijeta.

Predstavnici Ministarstva civilnih poslova, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Ministarstva prosvjete Republike Srpske kao i OSCE, te Vijeća Evrope su u plenarnom dijelu konferencije predstavili doprinos koji su dali u uspostavljanju kvalitetnog i pravednog inkluzivnog obrazovanja kao i planove za obezbjeđenje neophodne podrške koja će omogućiti aktivno uključenje ove najosjetljivije skupine društva u redovni školski sistem.

Nakon plenarnog dijela konferencije, predstavnici akademske zajednice i nevladinih organizacija i osobe s invaliditetom koji su najbolji poznavaoci situacije u obrazovanju i onog što je potrebno unaprijediti, su nastavili svoj rad kroz panel diskusije o kompetencijama koje moraju imati nastavnici koji predstavljaju ključnu kariku u procesu obrazovanja a koje su im potrebne da bi bili u stanju ostvariti postavljene ishode učenja djece s invaliditetom.

Na kraju konferencije su se donijeli i zaključci koji će služiti kao preporuke i prioriteti za buduće aktivnosti svih relevantnih aktera u obrazovanju kako bi se približili i ubrzali proces postizanja kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja kao uslova za ispunjenje cilja 4 Programa održivog razvoja.

8 Oktobra, 2021

0 responses on "Završena konferencija o kvalitetnom inkluzivnom obrazovanju „Osvijetlimo OBRAZovanje""

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram