Završena je Škola vrijednosti za prosvjetne radnike iz Bosne i Hercegovine

Od 6.5.2021-12.06.2021. u organizaciji Coi Step by Step realizovana je Škola vrijednosti za prosvjetne radnike iz Bosne i Hercegovine. Kroz 5 modula realizovano je 30 edukacija kroz 90 sati direktnog rada sa učesnicima u cilju uspostave zajedničkog mehanizma življenja i poučavanja u Dobroj školi koju su (iz)gradili.

Škola je oduvijek bila mjesto u kojem su se poticale i poučavale određene vrijednosti, nekada vrlo eksplicitno, a često implicitno. Zato je sasvim razumljivo zašto su otvorili pitanja poput: „Kojim vrijednostima mi poučavamo djecu? Da li ih vidimo i razumijemo na isti način? Ko je sve odgovoran i dužan da poučava vrijednosti? Šta uraditi kada okolina šalje zbunjujuće poruke našoj djeci?“

“Iako je teško opisati sreću, zadvoljstvo, naše prijatelje i svakodnevnu interakciju tokom obuka, pokušat ćemo postaviti u okvir naučene lekcije:

  • ujednačavali smo razumijevanje značenja vrijednosti.
  • Prepoznavali vlastite vrijednosti️.
  • Stvarali vlastiti plan za unaprijeđenje življenja onih vrijednosti koje su nam jako važne.
  • Osvijestili da je potrebno imati i živjeti ne samo vlastite nego i zajedničke vrijednosti.
  • Osvijestili smo se da određene vrijednosti, kojima dajemo prioritet, prepoznajemo u svom ponašanju tek u situacijama kada nam se vrijednosti sukobe.
  • Analizirali ponašanja i posljedice te dogovarali o najboljem rješenju u sličnim životnim situacijama.
  • Analizirali univerzalne vrijednosti utemeljene na ljudskim potrebama.
  • Naučili kako da koristimo resurse naše zajednice i pružimo pomoć kao odgajatelji, jer vrijednosti se ne mogu poučavati bez obzira na okruženje.
  • Ujednačili sistem poučavanja vrijednosti u svim situacijama, koristeći strategije, metode, prepoznavajući faze razvoja.
  • Dijelili ideje u našem resursnom centru Ideje iz učionice, redovno radili domaće zadaće…i još mnogo toga kao plan za sada i sutra… u obrazovanju uma i srca️!” rekla je Šejla Bjelopoljak, jedna od trenerica.

Vrijeme je za Dobru školu, a mi znamo kako je izgraditi.

Na tom putu ostajemo nepokolebljivi, ustrajni i nadasve povezani u zajednici prijatelja kojima je obrazovanje najvažnija tema na svijetu!

Novi ciklus obuka je planiran od septembre. Pratite objave COI Step By Step-a da budete u toku sa prijavama.

21 Juna, 2021

0 responses on "Završena je Škola vrijednosti za prosvjetne radnike iz Bosne i Hercegovine"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram

Molim unesite e-mail adresu: