• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Zajednica inovativnih nastavnika/ca i Haris Hamzić – novo izdanje iz edicije „Nastavnici za nastavnike“

COI SbS i Zajednica inovativnih nastavnika održali su promociju još jedne knjige iz edicije „Nastavnici za nastavnike“, koju možete pogledati na našem YouTube kanalu. “Nastavnici za nastavnike” naziv je edicije koju je pokrenuo Centar za obrazovne inicijative Step by Step kako bi omogućio praktičarima i drugim profesionalcima da predstave i podijele svoje ideje, inovativne prakse i postignuća.

„Step i Zajednicu razumijemo kao nekog ko služi hiljade nastavnika koji ovu čaroliju prave“, istaknuo je na otvaranju promocije gospodin Nedim Krajišnik, zamjenik direktorice; i dodao da Zajednica inovativnih nastavnika/ca preuzima stvar u svoje ruke. „Naš je san da se kroz nekoliko godina potpuno ugasi nešto što se zove Step, a potpuno oživi Zajedenica“, istaknuo je Krajišnik i iskoristio početak promocije da se obrati članovima Zajednice i prezentira rad.

„Zajednica je ništa drugo do mjesto gdje se profesionalno usavršavamo“ – a nastavnička profesija je profesija koja uči, a unutar Zajednice i u skladu sa Step-ovom misijom „čuvamo dobro obrazovanje i radost djetinjstva“.  Šta je „dobro obrazovanje“ saznat ćemo u kampanji koju će COI SbS provoditi kontinuirano ove godine kako bi pronašao način da maksimalno razvije kapacitete djece. Kampanja i druge aktivnosti Zajednice u ovoj godini bit će sprovedene pod sloganom „Slušamo vas!“.

Na promociji smo čuli da Zajednica u narednom periodu planira svoje kapacitete usmjeriti na izdavanje doktorata, priručnika i  izdanja koji mogu podržati razvoj nasavničke profesije, uključujući i dodatne materijale kao što su slikovnice, dječije romane.

Haris Hamzić, profesor matematike i informatike,  prije nekoliko godina osvojio je Nagradu za inovativne nastavnike/ce u kategoriji predmetni nastavnici u srednjim školama, a njegova praksa “Digitcoin” se pokazala kao jako dobra motivaciona metoda. Hamzić je istaknuo važnost podrške koju je dobio od menadžmenta škole, a prisutnima se na promociji obratila i direktorica Elvira Jašambašić.

Nakon što smo emitirali Harisov pobjednički film u kojem smo mogli vidjeti kako u njegovom  kako je  Harisovo odjeljenje  takvo da jedan učenik “uradi 1200 zadataka za domaću zadaću” i nakon raspusta pojavi se sa tri velike bilježnice ispisane zadacima. U njegovom odjeljenju učenik ima pravo da pogriješi, da ima slobodan dan. Haris je na promociji objasnio kako je sve krenulo 2014. godine kada je počeo raditi u školi u kojoj djeca nisu vjerovala u sebe. Primjenom ove prakse učinio da djeca uživaju i opušteno dolaze na čas, a posljedice su bile motivirana djeca koja traže da se ova praksa koristi i na drugim časovima. Praksu su u radu usvojili i drugi nastavnici škole i pokazali kako se “Digitcoin” može koristiti u svakoj učionici.

Gospodin Namir Ibrahimović, govoreći o ovom izdanju, napomenuo je da smo “obesmislili proces ocjenjivanja”, te da je ova praksa, zapravo, “novi vrijednosni sistem” u kojem se učenici dogovaraju i brinu jedni o drugima.  Ibrahimović je ukazao i na prednosti edicije, vrhunski dizajin, pristupačnost i izrađene kartice, kao i priručnik za upotrebu.

O praksi su govorile i članica Zajednice inovativnih nastavnika/ca – profesorica Šejla Bjelopoljak i dokrotica Naida Gadžo. Gadžo je govorila o ABA metodu i naučnoj utemeljenosti koji je prepoznala u Harisovoj praksi. Čuli smo da ova praksa polazi od ključne komponente – motivacije djeteta. Gadžo je objasnila kako je Haris uspio da uradi ono o čemu svi nastavnici sanjaju – pobudio je unutrašnju motivaciju kod učenika; koja je i temelj nastavničke profesije. U Harisovom slučaju taj put je išao od pobuđenja vanjske do unutrašnje motivacije djeteta.

Bjelopoljak je istaknula kako je Haris “pratio didaktičke principe da dođe do djece” i pokazao “kako odgajati dok se obrazuje”, na principu dijeljenja i igre i međuljudskom odnosu. Bjelopoljak je,  kao i Ibrahimović, ukazala na to da ovaj model prevazilazi okvire nastave iz matematike, razvija novi vrijednosni sistem i upotrebljiva je u svakoj učionici.

Kupovinom priručnika, na adresi milica@coi-stepbystep.ba direktno podržavate rad Zajednice inovativnih nastavnika/ca. Kupiti znači podržati, da bi sve ono što je dječije u nama moglo da živi.

29 Januara, 2021

0 responses on "Zajednica inovativnih nastavnika/ca i Haris Hamzić - novo izdanje iz edicije „Nastavnici za nastavnike“"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram