• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Upoznajmo se – Smilja Mrđa

Upoznajmo se – Smilja Mrđa

Moje ime je Smilja Mrđa i profesor sam historije u OŠ „Osman Nuri Hadžić“ u Sarajevu. Moja škola se nalazi na liniji razgraničenja dva entiteta tj. njena ograda je upravo ta linija. S obzirom da je to izuzetno osjetljivo područje veliki je izazov raditi baš u takvoj školi. No škola nije posebna samo po mjestu gdje se nalazi već i po svom multietničkom sastavu i učenika i nastavnika. Samim time ima i posebnu misiju, a to je da radi na tome da ta linija spaja, a ne razdvaja. Da je uspješna u tome govori i ovogodišnja mirovna nagrada koju nam je dodjelila „Mreža za izgradnju mira“.

Da bi i sama odgovorila tim izazovima, morala sam da se dodatno edukujem jer smatram da je u nastavnom procesu ključna uloga nastavnika i da od njegove stručnosti i otvorenosti za nove ideje u unapređenju nastave uveliko zavisi kvalitet nastavnog procesa. Ja sam ta znanja i vještine sticala učestvujući na raznim seminarima te radeći na mnogim projektima. Reći ću samo da sam autor i koautor mnogih priručnika, da sam bila trener OSCE-a, Vijeća Evrope i CIVITAS-a, stipendista „Georg Eckart“ instituta u Braunschweingu u Njemačkoj, jedan od autora smjernica za pisanje udžbenika iz historije, te ekspert Vijeća Evrope za nove didaktičke i metodičke pristupe izučavanja historije u nastavi. Recezent sam nekih udžbenika, priručnika i radnih sveski iz historije. Posebno sam se bavila multiperspektivnim pristupom u obradi kontraverznih tema u historiji i radila kao edukator nastavnika u BiH na tu temu.

Za veći angažman u nastavi inspirišu me sami učenici čije ideje pažljivo slušam i razmatram. Jedna od tih ideja je bila i da otvorim „Strip školu“, koja je iznjedrila prvi edukativni strip o historiji BIH, pod nazivom „Vremeplov profesora Historea“ zbog kojeg sam nominovana za inovativnog nastavnika u 2016. godini.

Ipak, najviše sam radila na temama koje se tiču mira te razvijanja tolerancije i suživota među mladim ljudima. Tu mi je mnogo pomogao boravak u Hirošimi i rad na mnogim mirovnim projektima. Tako sam u učionicu „uvela“ nacionalne manjine u BiH, te na taj način pokušavam ispraviti nedostatke NPIP koji ih uopšte ne tretira. Rad na tim sadržajima bio je prepoznat od komisije COI Step by step, koja me je po drugi put nominovala za inovativnog nastavnika.

Inspiracija, posvećenost i pozitivno vrednovanje su uvijek dobitna kombinacija. Idemo dalje!!!

0 responses on "Upoznajmo se - Smilja Mrđa"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram