• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Tufek Memišević: Treba proaktivno da reagujemo a ne da riješavamo probleme kada su oni već nastupili

U novoj epizodi Besjeda iz Mostara Nedim Krajišnik je razgovarao sa Tijanom Tufek Memišević, arhitekticom i urbanistkinjom porijeklom iz Sarajeva koja je trenutno na čelu multidisciplinarne kompanije za dizajn – Candarc, LLC i bavi se nezavisnim istraživačkim radom u arhitekturi i urbanističkom planiranju.

Kako je studirala u Poljskoj, ukratko je ispričala kakav je obrazovni sistem u toj državi. Razgovor su nastavili o održivom urbanom razvoju. Građani moraju da se osveste o tome da su dio problema ali i da su dio rešenja. Rapidna urbanizacija je ogroman problem današnjeg društva i ono snažno utiče na pad kvaliteta života u smislu nedostatka vode za piće, zagađenja vazduha i drugih osnovnih uslova za moderan život.

“Uloga škole je prije svega da se ove teme non-stop pojavljuju, a na žalost, to se ne dešava ni u stručnim školama u kojima su ove teme primarne.” kazala je Tijana Tufek Memišević.

Tijana Tufek Memišević je poručila da “Nastavnici, student i profesori treba da se orijentišu prema svjetskom tržištu, da prate trendove u oblastima koje ih interesuju, da stiču nova znanja i vještine.”

Kada govorimo o pametnim gradovima neki od ključnih termina koji obilježavaju ovaj kontekst su: održivost, inkluzivnost, baratanje podacima i tehnologijom. Kako se sve više razvija ovaj način urbanog života možemo slobodno reći da su “pametni gradovi platforma za četvrtu industrijsku revoluciju” rekla je Tijana Tufek Memišević.

Pratite ljetnju šemu Besjeda svakog ponedjeljka i srijede u 19h na Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Preporučujemo vam da kliknete “subscribe” i ?  na našem YouTube kanalu kako biste primali obavijesti o našim sadržajima.

18 Augusta, 2021

0 responses on "Tufek Memišević: Treba proaktivno da reagujemo a ne da riješavamo probleme kada su oni već nastupili"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram