• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

VERNESA MANOV

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Pedagoška uvjerenja kojim se vodim u nastavnom procesu polaze od činjenice da je nastavnička uloga za cjelokupni društveni napredak, ne važna, već ključna za formiranje ličnosti i da se svaka generacija mora prihvatati kao sebi svojstvena, a samim tim i nastava mijenjati i inovirati kako bi bila u skladu sa novim naraštajima i u korak sa vremenom življenja.Zbog toga sam i svoju nastavnu praksu tokom ovih godina i danas inovirala osluškujući i slušajući potrebe, interesovanje, umijeća i strijemljenje generacija kojima predajem, ali i modificirajući vlastiti rad dopuštajući da i ja učim od svojih učenika, a ne samo oni o meni. Nadopunjavajući se tako stvaramo atmosferu u kojoj se inovacije i nove tendencije pokazuju vrlo plodonosnima i zanimljivim i učenicima i nastavnicima.

KRATAK OPIS PRAKSE:
„Kućni studio školskog radija“ je praksa proistekla iz online nastave u pandemijsko vrijeme kada sa učenicima iz jezičko-novinarske sekcije nisam dopustila da „nam kreativnost stane“. Učenička volja i moj stav da ih podržim u tome proizveli su kontinuirani radijski program u proteklog i ovoj školskoj godini, te doveli do stalne saradnje sa lokalnim Radijom Donji Vakuf, BHR1 gdje su učenici postali i stalni „novinari- saradnici“ u emisijama „Školski radio“ i „Aktuelno“ na Radiju Donji Vakuf, te emisijama „Ringlšpil“ i „Odrastanje“ na BHR1.Iz ovoga smo stvorili i i online prezentacije radijskih emisija za školske internet stranice, Etwinning mrežu. Učenici su zbog nemogućnosti odlaska u radijski studio, napravili svoje kućne redakcije školskog radija i putem povezanosti na Viber, FB, What's up mreže uređivali, kombinovali i snimali priloge za emisije. Nastavnica je preuzimala urađene priloge, montirala ih i slala urednici radija koja je u određeno vrijeme emitovala u eteru emisije. Zanimljivo je što su se i učenici poslije dvije emisije sami pretvarali u tehničku ekipu i pomagali nastavnici i u tehničkim radnjama na prilozima, te su svi realizatori programa imali potpuno „gotov proizvod“ za eter.

Priprema: KUĆNI STUDIO ŠKOLSKOG RADIJA

Pogledaj praksu
1 Februara, 2022
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram