Branka Ljubojević

Ekspertize:

Pedagoška uvjerenja:

Moje najvažnije pedagoško uvjerenje bez kojeg nema uspješnog niti jednog časa jesu dvije ljubavi i dvije slobode: ljubav prema predmetu koji predajete i ljubav prema djeci s jedne, i sloboda da se samostalno misli i govori sve ono što se misli sa druge strane. Samo onaj ko istinski voli ono što radi može i onima oko sebe da prenese tu ljubav, samo nosilac vatre može dati iskru koje će i u drugome zapaliti tu istu vatru. S druge strane, ako ne volite mlade ljude, tačnije ako ne vjerujete u njih i u njihovoj radoznalosti, razigranosti i originalnosti ne vidite izazov, mučićete se međusobno i posao prosvjetnog radnika nije za vas. Sloboda misli i sloboda izražavanja nužni su uslovi kvalitetne analize književnog teksta, ali i stvaranja samosvjesnog i slobodnog čovjeka.

Drugo važno pedagoško načelo kojeg se pridržavam kako u redovnoj nastavi, tako i u radu sekcije jeste samostalnost u promišljanju, kritičko razmišljanje, povezivanje i kreativnost. Na časovima književnosti ne koristimo interpretacije, već pametne glave i pročitan književni tekst. Na časovima gramatike ne zanimaju nas definicije već problemske situacije. Od svega što usvojimo treba da stvorimo novu vrijednost, nešto samo naše i originalno. Kada naučimo da umjetničko djelo nastaje tek u procesu recepcije, da gramatika nije tu da bi nas mučila već da bi nam pomogla u ispravnom i dubinskom razumijevanju i kreiranju jezičkih konstrukcija, znamo da smo stvorili temelj na koji možemo da gradimo i nadograđujemo kuće svih vrsta i težina.

Kada naučimo da nema jednog i tačnog i netačnog tumačenja književnog teksta, već da je svako tumačenje koje je potkrijepljeno tekstom i logički povezano tačno, spremni smo da se suočimo sa svakim tekstom i svim situacijama.

Kada shavtimo da bez uspješnog pismenog i usmenog izražavanja niti jedno znanje koje posjedujemo nema svoj puni pa ni polovični smisao, naučimo kako da na bilo koju temu održimo javni govor u trajanju od 3 do 5 minuta i osjetimo da istina ima najveću moć uvjeravanja, onda nemamo više čega da se plašimo.

KRATAK OPIS PRAKSE
Praksa koju sam provodila za vrijeme trajanja onlajn nastave imala je izuzetno dobar efekat kako na učenike u smislu savladavanja nastavnog gradiva, tako i na njihove međusobne kontakte, saradnju i upoznavanje. U pitanju je izrada kreativnih projekata kojim je trebalo da prikažu rezultate grupnog rada i istraživanja, kao i rješenja zadataka koje su dobili, a da pritom koriste bilo koji oblik umjetničkog/naučnog izražavanja. Svaladanost gradiva je znatno bolja od durgih, običnijih načina učenja, proizvodi koje smo dobili su daleko iznad očekivanja na uzrastu od 15 godina, a ono što je najvažnije jeste da su njihovi međusobni odnosi postali mnogo bliži, čvršći i kvalitetniji. Svaki učenik imao je mogućnost da, koristeći vještinu koju posjeduje, da doprinos radu svoje grupe, ali i da pomogne svojim kolegama i bolje ih upozna.
Koristeći različite vizuelne elemente, zvučne efekte i veliki broj informacija, grupe učenika 1. razreda napravile su sjajan materijal koji bi se bez ikakvih problema mogao koristiti kao edukativni materijal u narednim generacijama. Od izuzetne važnosti bio je i njihov zajednički rad na cjelokupnom zadatku, od osmišljavanja preko izrade zadataka pa do prezentacije kojom su sve to predstavili, a sve to u doba onlajn nastave, karantina i policijskog časa kada im je upravo taj međusobni kontakt najviše nedostajao.

Priprema: Kreativni projekti kao put do znanja

Pogledaj praksu
20 Decembra, 2020
Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram

Molim unesite e-mail adresu: