• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Sulejman Ćatibušić Gigi: „Edukacija se komercijalno ne isplati ali se isplati ulagati u ljude“

Sulejman Ćatibušić: „Edukacija se komercijalno ne isplati ali se isplati ulagati u ljude“

Gost u 19. epizodi Besjeda o obrazovanju je, Sulejman Ćatibušić Gigi, programer u penziji, edukator, mentor koji kodira još od 1972. godine. Razvijao je sisteme u avio industriji, radio je kao asistent na ETF-u u Sarajevu, pokrenuo i svoju školu kodiranja, razvijao kurikulume za obučavanje novih programera i svoju ljubav prema poučavanju nastavlja živjeti i danas.

Nakon što je njegova mama pročitala u novinama članak da se u Drugoj gimnaziji osnovalo matematičko odjeljenje, pomogla mu je u odluci koja je bila prvi korak ka njegovoj karijeri programera. Prisjećajući se svojih profesora, ističe koliko su profesori u to doba bili mnogo bliži svojim učenicima.

Studirajući na Elektrotehničkom Fakultetu, pisao je svoje prve linije koda. Kako su se pisale linije koda na kompjuteru ISL 1902, veličine trosobnog stana, programiranje na ovoj mašini danas zvuči kao naučna fantastika.

Radeći u avio industriji, koja je u Jugoslaviji bila svjetskog ranga, kako bi kao jedan programer mogao da zna kako da uspostavi informatički sistem za isti, morao je da zna kako taj avion funkcioniše. Simulacije letenja su bile sastavni dio obuke.

Kao mentor, smatra da je jako bitno biti dobronamjeran.

Veza između industrije i akademije se izgubila, vjerovatno u trenutku kada je industrija izumrela, odnosno značajno se smanjila u odnosu na onu koja je postojala u Jugoslaviji. Danas su kompanije mnogo manje, te su i potrebe istih drugačije.

Svoju karijeru nakon rada u Pošti BiH, nastavio je u sarajevskoj kompaniji Mistral, u kojoj je osnovao svojevrsnu školu za nove zaposlene, poznatiju kao „Gigi’s School of Coding”, čiji kurikulum je zasnovan na principu Learning by Doing gdje su “učenici” radili na stvarnim projektima. Iz maštanja o tome kako da apsolutni početnici, bez imalo znanja o programiranju nauče kako da pišu kod, stvorio se Paragon.

Paragon je edukativni program koji za devet mjeseci nudi znanje Full Stack Developera, spremnog za tržište rada u IT sektoru. Predviđen je za apsolutne početnike ali je pogodan i za osobe koje imaju osnovno znanje programiranja.

Gledajte i slušajte Besjede o obrazovanju svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Pozivamo vas da nam pišete prije, tokom i nakon emisije, kako bismo njegovali dijalog sa vama i crpeli inspiraciju iz vaših predloga, pohvala, kritika, sugestija i pitanja.

0 responses on "Sulejman Ćatibušić Gigi: „Edukacija se komercijalno ne isplati ali se isplati ulagati u ljude“"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram