• Login

 • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
  Sign Up
 • Nema proizvoda u korpi

Step By Step i početak aktivnosti u sklopu Obrazovne inicijative za održivu budućnost

Centar za obrazovne inicijative i Zajednica inovativnih nastavnika je današnji dan obilježila početkom aktivnosti u sklopu Obrazovne inicijative za održivu budućnost. Ovaj koncept rada, učenja i unapređivanja je novi korak pravcu društvene, ekonomske i ekološke pravde u koju snažno vjerujemo. U nastavku teksta saznajte za šta se zalažemo u okviru Obrazovne inicijative za održivu budućnost.

 

Zašto?

Obrazovna inicijativa za održivu budućnost je nastala iz potrebe da se osmisli sveobuhvatan koherentan i dosljedan pedagoški proces („zelena pedagogija“) koji vodi suštinskom razumijevanju odnosa između prirodnih, ekonomskih, socijalnih i političkih sistema kako bi se uticalo na rješavanje gorućih problema nastalih uslijed klimatskih promjena, nekontrolisanog iscrpljivanja prirodnih resursa, polarizacije i nejednakosti u društvima širom svijeta.

 

Šta želimo?

U Bosni i Hercegovini, koja se suočava sa odlivom mladih ljudi, siromaštvom i ekološkom katastrofom, su nužne i prijeko potrebne akcije koje će okupiti edukatore, roditelje, akademiju i naučnike, djecu i mlade, i sve kojih se budućnost tiče oko jedinstvenog zajedničkog cilja, a to je promjena obrazovne paradigme sa kreativnim izmjenama i dopunama sadržaja učenja, autentičnim i kontekstualiziranim aktivnostima od učionice do čitave zajednice i promjenom pogleda i filozofije na egzistencijalnu temu današnjice i budućnosti – obrazovanja za održivu budućnost.

 

U šta vjerujemo?

Mi, unutar Centra za obrazovne inicijative i Zajednice inovativnih nastavnika/ca, duboko vjerujemo i vrijednosno smo određeni prema kvalitetnom obrazovanju čija je svrha poticanje i promovisanje društvene, ekonomske i ekološke pravde. Bježeći od trivijalizacije ove važne paradigme, želimo stvarati nove vrijednosti za obrazovanje koje vidimo kao platformu za kvalitetno učenje, ozbiljnu razmjenu i smisleno djelovanje novih snaga za održivu budućnost, sa snažnom emancipatorskom i oslobađajućom notom. Obrazovanje je sui generis kategorija koja omogućava učenje i poučavanje o svim aspektima održive budućnosti.

 

Nastavnici će imati priliku da:

 • budu dio učećeg procesa sa relevantnim predavačima kojima je ova tema od suštinskog značaja,
 • kroz Zajednice za učenje dekonstruišu postojeće znanje, teorije i koncepte i konstruišu vlastito razumijevanje različitih tema i koncepta “zelene pedagogije”. Zajednice za učenje vodiće dugogodišnji mentori Stručnog tima Zajednice inovativnih nastavnika/ca,
 • koriste online Moodle platformu za učenje, diskusije, razgovore i konkretne zadatke
 • upotrijebe stečeno znanje kako bi radili kreativne intervencije u obrazovnim sistemima kroz sadržaj poučavanja, vrijednosti “zelene pedagogije”, naučne klubove u svojim školama itd.
 • Nakon inicijalnog procesa učenja postanu pioniri “zelene pedagogije” i budu dio dodatnih platformi za učenje kroz ljetnje škole, naučne klubove, timove za izradu priručnika “Zelene pedagogije”, timove za intervencije u sadržajima postojećih NPP-ova i budućih predmetnih kurikuluma, timove za zagovaračke procese na svim nivoima odgoja i obrazovanja
 • Budu mentori i kritički prijatelji budućim Zajednicama za učenje
 • Doprinesu procesu izrade univerzitetskog kursa “Zelene pedagogije”
 • Doprinesu izradi “Krafna metodologije” na školskom nivou

 

Jer želimo da…

 • Autentično kreiramo razumijevanje održive budućnosti i implikacije na obrazovni sistem, kroz oči praktičara
 • Osmislimo autentične programe obuke i ponudimo set kreativnih intervencija u obrazovnim sistemima BiH
 • Osmislimo i osnujemo zelene školske laboratorije koje će naučnim pristupom rješavati probleme u svojoj zajednici
 • Podržimo izdavanje različitih publikacija nastavnika/ca u Zajednici inovativnih nastavnika/ca a koje tematiziraju održivu budućnost
 • Stipendiramo studente/ice nastavničkih i pedagoških fakulteta kako bismo imali profesionalce koji će održivu budućnost pretvarati u stvarnost.
 • Kroz Nagradu za inovativne nastavnike/ce ohrabrimo prakse koje tematiziraju održivu budućnost
 • Učimo i stvaramo za budućnost.

0 responses on "Step By Step i početak aktivnosti u sklopu Obrazovne inicijative za održivu budućnost"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram