• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Snježana Koren: Profesionalni razvoj je ključan za dobre nastavnike/ce

Druga epizoda Besjeda o obrazovanju u specijalnom serijalu snimljenom u Zagrebu ugostila je profesoricu Snježanu Koren. Profesorica Koren je radila na konceptima kurikuluma tokom reforme obrazovnih kurikuluma u Hrvatskoj, a veoma je aktivna i u Bosni i Hercegovini.

 

Govoreći o ciljevima kurikuluma i šta bi trebalo da se postigne praćenjem istih, profesorica Kubat smatra da su očekivanja daleko od realnosti i količina informacija koju sadrže je vrlo obimna, te samim tim su predmetni kurikulumi nemogući za aktivno primjenjivanje. „Da biste mogli od učenika da tražite da kritički promišljaju, morate ih pripremiti. Oni moraju imati neko određeno znanje o temi.“ rekla je profesorica Kubat.

 

Udžbenici su i dalje centralni i omiljeni alat nastavnika/ca iako nužno to ne moraju biti. Udžbenik jeste alat koji olakšava posao i nastavniku i učeniku, ali on ne obezbjeđuje sve informacije o temi i toga moraju svi biti svjesni.

 

Upitana o ulozi nastavnika u poboljšanju obrazovnog sistema i samom procesu implementiranja kurikuluma, profesorica Koren je kazala da je potencijalno rješenje davanja opcija nastavnicima. Opcije moraju postojati i za one koji žele da se usavršavaju i unaprjeđuju svoje znanje, a i za one koji nisu toliko zainteresovani za to.

 

Grupa predmeta koji imaju nacionalni predznak se pojavljuje još od 19. veka, a vrijednosni aspekt ovih predmeta njih čini komplikovanim i upitne važnosti. Udžbenik historije često normalizira nasilje počev od slika koje služe kao ilustracije tekstovima i sam vokabular koji se koristi u lekcijama. Ono što bi bilo rješenje za promjenu trenutačnog sistema, to je upravo suprotno od onoga kako se sada uči. Kritičko razmišljanje i interpretiranje naučenog svojim riječima bi bio idealan ishod, umjesto učenja lekcija napamet, koje su pritom često neprimjerene uzrastu.

 

Preporuke za čitanje ove sedmice su „Povijest Habsburškog carstva“ Pietera M. Judsona koja nam dokazuje da se o povijesti itekako može pisati bez nacionalnog ugla, druga je „The Death of Democracy“ autora Benjamina Cartera Hetta.

 

Zahvaljujemo se našoj sestrinskoj organizaciji Pučkom otvorenom učilištu „Korak po korak“ što su nas ugostili i prepustili nam jednu kancelariju kako bismo mogli da snimimo ovu epizodu.

 

Pratite nas svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Preporučujemo vam da kliknete “subscribe” i ?  na našem YouTube kanalu kako biste primali obavijesti o našim sadržajima. A možete nas podržati i putem Patreon-a gdje nam možete donirati novac za produkciju budućih Besjeda.

0 responses on "Snježana Koren: Profesionalni razvoj je ključan za dobre nastavnike/ce"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram