• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Smajkić: Djeca su tokom pandemije platila najveću cijenu

Dječji psihijatar i direktor Departmana za dječju i adolescentsku psihijatriju u Čikagu, Amer Smajkić je tokom svog boravka u Mostaru gostovao u novoj epizodi Besjeda o obrazovanju.

Kriza koju je pandemija prouzrokovala ostavlja posebno velik trag na djeci i doktor Smajkić smatra da „su djeca platila najveću cijenu, jer su se njihovi životi najviše promijenili, živjeli su neki „zamrznuti“ život“. Neke od najčešćih posljedica koje se javljaju kod djece su nelagoda, osjećaj nesigurnosti, briga za budućnost, poremećaji sna i raspoloženja, gubitak apetita. Sada kada se život polako vraća u normalu, to postaje problem jer imamo zonu komfora koju smo izgradili tokom krize.

Na žalost u Bosni i Hercegovini profesija dječjeg psihijatra kao grana psihijatrije ne postoji. Ovaj nedostatak kao rezultat ima neadekvatnu pomoć pružanu djeci kojoj je potrebna ovakva vrsta specijalizirane pomoći, ili su roditelji primorani da pomoć potraže u drugim državama.

Dječja psihijatrija je specifična po tome što se način liječenja mora prilagoditi dobu u kojem se dijete nalazi, imajući u vidu da dijete ima različite faze razvoja u skladu sa njima se određuje liječenje.

“BHAAAS kao organizacija je zainteresirana da pomogne pri uspostavljanju dječje psihijatrije u BiH, ali ta inicijativa je potrebna da proistekne od zajednice u BiH” kazao je Smajkić.

Ovu epizodu kao i svaku možete pogledati na našoj Facebook stranici i YouTube kanalu. Budite sa nama i u srijedu u 19h na istom mjestu.

18 Augusta, 2021

0 responses on "Smajkić: Djeca su tokom pandemije platila najveću cijenu"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram