• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Škole budućnosti

Piše: Imran Bajrektarević
JU OŠ
Harmani II, Bihać

Zbog velike brzine kojom se mijenja svijet oko nas i načina na koji razvoj tehnologije utječe na naš život i obrazovanje, za dvadesetak godina škole sigurno neće izgledati isto kao danas. Iako neki od nas zamišljaju da će škole biti poput neke scene iz jednog od najnovijih filmova, najvjerovatnije to neće biti tako.

Mislim da današnje škole djeci nisu zanimljive i da bi ih trebalo promijeniti. Škole bi trebale biti mjesta gdje djeca žele da budu i da uče i slušaju o onom što ih zanima. Glavne vrijednosti trebaju biti zabava i druženje s drugom djecom. Trebali bi se uvesti novi predmeti u kojima bi djeca stjecala nove i korisne vještine i znanja. Način odvijanja nastave bi se trebao mnogo promijeniti.

Uloga škole bi trebala biti stvaranje novih vještina i stjecanje znanja a to ne dolazi iz klasičnih ocjenivanja i testova jer tada djeca najčešće uče stvari napamet i odmah nakon testa sve zaborave. To također stvara kompeticiju među učenicima kojima je glavni cilj ocjena a ne znanje. Nastava bi se najviše trebala odvijati putem praktičnog rada jer je to najbolji i najzanimljiviji način za usvajanje znanja. Škole bi trebale usvajati tehnološki naprednije metode i trebao bi se uvesti rad na računarima jer je to budućnost svijeta. Iz upotrebe bi se trebali izbaciti klasični i zastarjeli udžbenici. Trebali bi se više razvijati školski sportovi koji su ključni za dječiji razvoj. Uvođenje bazena u upotrebu kao i velikih sportskih sala bi bila odlična stvar za igru djece i druženje s drugima. U školama bi se trebale praviti pauze za učenje i spavanje ali bi djeca onda također provodila i više vremena u školi ali ne bi imali posla kod kuće. Sama gradnja škole bi se trebala izmijeniti. Stubišta bi se trebala zamijeniti toboganima koji omogućuju zabavu djece a i brži transport. Prirodne nauke bi se trebale izvoditi putem primjera i eksperimenata. Školski okoliš bi se trebao više čuvati, uvesti predmet u kojem djeca brinu o drveću i očuvanju istih. Dakle, cilj školstva bi trebao sačuvati dječiju maštu, radoznalost i razigranost, njihov mali svijet pun genijalnih ideja. Svijetu trebaju takvi odrasli ljudi. To je cilj škole budućnosti.

*Step by Step zajednici važno je graditi zajedničku viziju obrazovanja za budućnost. Učenički eseji nastali su kao ishod posjeta Klubovima kritičkog mišljenja, koji su formirani u 29 škola širom Bosne i Hercegovine u okviru projekta „Kvalitetno obrazovanje za sve u Bosni i Hercegovini“, kao aktivnost u okviru Obrazovne inicijative za održivu budućnost, kako bi dobili uvid u promišljanja učenika o obrazovanju i održivosti kao jednoj sveobuhvatnoj temi.

31 Maja, 2022

0 responses on "Škole budućnosti"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram