• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Selma Dizdarević: „Nastavnike je strah da razgovaraju sa svojim učenicima o mentalnom zdravlju“

Selma Dizdarević: „Nastavnike je strah da razgovaraju sa svojim učenicima o mentalnom zdravlju“

Četvrta sezona Besjeda o obrazovanju je konačno tu i u ovoj drugoj epizodi Nedim Krajišnik je imao tu privilegiju da ugosti srednjoškolce iz sarajevskih škola, koji su ove godine, u sklopu Socijalnog dana, imali priliku da iskuse kako izgleda jedan radni dan u našem Stepu. Selma Dizdarević, Ahmed Ganić i Sara Cerić su pored radnih zadataka odmorili u studiju Besjeda i iz prve ruke iskusili kako se naši gosti i voditelji osjećaju i kako izgleda jedno snimanje nove emisije.

Nakon probijanja leda i konsenzusa postignutog na početku razgovora da se gosti slobodno izražavaju onako kako mladi danas komuniciranju, korištenjem izraza na engleskom jeziku, prva tema je bila vezana za pitanja rodnih jednakosti u obrazovanju i dekonstrukcija postojećih normi kontekstu rodnih jednakosti u obrazovanju vezanih za škole koje Selma, Ahmed i Sara pohađaju.

Nedim je postavio pitanje gostima o konceptu sreće i da li su oni generalno sretni, na šta je odgovor bio šarolik. Sara je kazala da je sretna, uzimajući u obzir činjenicu da je postigla ciljeve koje je sebi do sada zacrtala ali da ima i drugih ciljeva koje će vremenom postići. Ahmed i Selma su se složili da je odgovor na to pitanje kompleksnije te da je mnogo njihovih vršnjaka u depresiji, ali da o tome rijetko razgovaraju iz razloga što je to tema koja je u našem društvu još uvijek tabu tema. Korak koji je ohrabrujući u ovom kontekstu jeste da su škole uposlile i psihologa koji je pored pedagoga tu da o ovim temama razgovara sa učenicama/ima i da se kroz radionice sa psihologom razgovara na ovu temu. Ahmed je podijelio svoje zapažanje da se u našem društvu tek sada razgovara o temama koje su prije 5 godina bile aktuelne u Americi.

Prirodno je razgovor potekao u pravcu teme o pandemiji i kako je ona utjecala na srednjoškolce. Lične priče gostiju o tome kako su provodili vrijeme tokom pandemije su potpuno neočekivano isplivale. Aktuelno je mišljenje među profesorima učenici ne čitaju knjige je u ovom trenutku razgovora dobila potpuno novu perspektivu. Konstrukcija da „mladi ne čitaju knjige“ je pogrešna, mladi samo „ne čitaju iste knjige koje čitaju njihovi nastavnici“. Filmovi i serije su isto tako vrlo popularne među mladima i one na neki način kreiraju i trendove na društvenim mrežama.

Govoreći o društvenim mrežama, sagovornici su se složili da im one olakšavaju međusobnu komunikaciju iz razloga što korisnici imaju više hrabrosti da se izraze i obrate se jedni drugima. Svjesni i negativnih strana društvenih mreža gosti su dali i prijedloge kako bi se one mogle „ograničiti“. Kao jedno od rješenja kako se može smanjiti vrijeme koje mladi provode na društvenim mrežama spomenute su aktivnosti kao što su sekcije u školama koje njeguju interesovanja učenika/ca.

I ove sezone posljednje pitanje u Besjedi je preporuka za čitanje, među preporukama se u ovoj epizodi našao Šekspir i njegovo djelo „Otelo“, zatim „Dnevnik Anne Frank“ kao i djela Stainbeka. Zajednička preporuka za ovu epizodu su mange. Ulazak u svijet mange je vrlo jednostavan, te ćemo bez konkretnih prijedloga da vas ohrabrimo da zaplovite u ovaj svijet.

Gledajte i slušajte Besjeden o obrazovanju svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Pozivamo vas da nam pišete prije, tokom i nakon emisije, kako bismo njegovali dijalog sa vama i crpeli inspiraciju iz vaših predloga, pohvala, kritika, sugestija i pitanja.

0 responses on "Selma Dizdarević: „Nastavnike je strah da razgovaraju sa svojim učenicima o mentalnom zdravlju“"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram