• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Saša Ceci: Ključna stvar u znanosti jeste da „ja dozvoljavam da ti propituješ moje znanje“

U iščekivanju 100-te epizode Besjeda o obrazovanju, ove srijede imali smo priliku po peti put da gledamo 99. epizodu. U ovoj epizodi Namir je ugostio fizičara Sašu Cecija iz Zagreba. Ceci je viši znanstveni suradnik na Institutu Ruđer Bošković, bavi se hadronskom fizikom i fizikom elementarnih čestica, a sve više je aktivan u projektima popularizacije nauke. Vrlo je aktivan u javnom medijskom prostoru – i kroz društvene mreže kao i televizijske nastupe. Upravo iz ovog razloga je ova epizoda Besjeda o obrazovanju doživjela popularnost kakvu ni jedna druga do sada nije. Naime, grupa ljudi koja se ne slaže sa onim šta Ceci zagovara i koja nije na strani nauke, masovno je pisala komentare na društvenim mrežama uvredljivog i nenaučnog karaktera, u nadi da će ušutkati našeg gosta.

Ovakve situacije su vrlo česte pri svakom javnom istupanju našeg gosta i kako on to objašnjava potiču iz straha od nauke, odnosno osnovnog nerazumjevanja nauke. Zato je jako bitno da nastavnici/ce prirodne grupe predmeta već u osnovnim školama nastavnom planu i programu predviđenom za ovu grupu predmeta pristupe sa mnogo jednostavnijim, promišljenijim i inovativnijim načinom predavanja.

Popularizacijom nauke, približavanjem iste široj javnosti borimo se protiv neznanja i straha od nauke. Jedan od načina kako to Ceci popularijzuje nauku jesu njegove knjige „Blesimetar 1-2-3“ koje su skup njegovih kolumni koje je tijekom godina pisao i na jednostavan način objašnjavao fiziku i druge prirodne nauke.

Što se tiče preporuka za čitanje, gost je preporučio knjigu Daniela Kahnemana „“Misliti, brzo i sporo“  a druga preporuka su predavanja Sir Ken Robinsona.

Podsjećamo vas da nam je u tijeku kampanja „#odmorjevažan –  na raspust s Besjedama“ te želimo dva nastavnika/ce da poklonimo 500 KM koje će potrošiti tokom ovog ljetnjeg raspusta. Kako biste učestvovali u kampanji, potrebno je da naručite nešto iz našeg merchandise asortimana putem ove forme. Uz narudžbu je potrebno da, ukoliko to već niste, zapratite sve naše profile.

Pratite nas svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Preporučujemo vam da kliknete “subscribe” i zvono na našem YouTube kanalu kako biste primali obavijesti o našim sadržajima. A možete nas podržati i putem Patreon-a gdje nam možete donirati novac za produkciju budućih Besjeda.

Ova epizoda “Besjeda o obrazovanju” je realizirana zahvaljujući podršci Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), projekta kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a kojeg finansira Austrijska razvojna saradnja.

0 responses on "Saša Ceci: Ključna stvar u znanosti jeste da „ja dozvoljavam da ti propituješ moje znanje“"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram