• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Sandra Muratović: Naš obrazovni sistem djecu uči akademskim vještinama, emocionalne vještine se u školi ne uče

U pretposljednjoj emisiji druge sezone Besjeda o obrazovanju, naši voditelji Nedim i Namir su ugostili Sandru Muratović i Dženanu Šabić Hamidović. Razgovarali su i dekonstruisali su  aktivizam mladih i mentalno zdravlje omladine.

Razgovor smo počeli temom o mentalnom zdravlju, koju posebno ističemo kao izrazito važnu. Profesorica u Drugoj gimnaziji u Sarajevu i diplomirani psiholog Sandra Muratović i Maida Koso Drljević su izdale knjigu “Osnovi psihologije” i tokom ove epizode, podijelili smo 10 primjeraka ove knjige gledaocima koji su postavili pitanje našim gošćama.

Inspiracija za knjigu je došla 2016. godine, tokom kurikularne reforme i nakon nekoliko godina pisanja psiholoških tekstova, nastala je ova knjiga.

Socijalno-emocionalna inteligencija je pokret u pedagogiji koji kao koncept živi u školama širom svijeta, dok je skoro pa i nepostojeći u našim školama. Sandra je predložila ideju da bi se ovaj koncept kod nas mogao ubaciti kroz međupredmetne teme, kroz projekte i kroz predmetne kurikulume u svakom slučaju bi bilo potrebno sistemski reagovati na ovaj problem.

Porodični segment socijalno-emocionalne inteligencije je posebno narušen u našem društvu. Emocionalna nepismenost je jako prisutna kod ljudi, koja dijelom dolazi iz naučenog odgojnog modela koji se kod nas praktikuje. Ukoliko u porodici dođe do neke porodične tragedije, Dženana je navela primer smrti djeteta, proces žalovanja mora biti partnerski, a ne ekskluzivno majčin, kako to vrlo često biva u našem društvu, u tom slučaju dolazi do udaljavanja partnera. “Naš obrazovni sistem djecu uči akademskim vještinama, emocionalne vještine se u školi ne uče” naglasila je Sandra. 

Reklamni blok u ovoj epizodi je posvećen Stepovoj mini-kampanji “110% – jer djeca manje ne zaslužuju” tokom koje želimo da odamo počast i zahvalimo se nastavnicima i nastavnicama koji su dali 110% od sebe za svoje učenike.

U ovoj “pandemijskoj stvarnosti” potrebno je da razgovaramo mnogo sa djecom i posvetimo im vrijeme, ponudimo im pomoć – složile su se Sandra i Dženana. Što se tiče nove školske godine od septembra, potrebno je da obrazovne radnici razmisle kako će izgledati taj povratak. Nedim je pozvao obrazovne institucije i ostale obrazovne radnike da pročitaju istraživanje Procjena online nastave tokom pandemije covid-19 od strane roditelja i učenika u BiH.

Pozivamo vas da nas pratite na društvenim mrežama gde ćemo vas obavestiti o svim predstojećim aktivnostima i o specijalnom izdanju Besjeda 19. juna iz Mostara, koju ćemo raditi u saradnji sa Mostar Rock School.

10 Juna, 2021

0 responses on "Sandra Muratović: Naš obrazovni sistem djecu uči akademskim vještinama, emocionalne vještine se u školi ne uče"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram