• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Safet Kubat: Obrazovanje je preduslov za zelenu budućnost

Novu 2022. godinu Besjede o obrazovanju započinju razgovorom o ekologiji, zelenoj pedagogiji, održivoj budućnosti i razgovorom o tome koliko je obrazovanje na ovim poljima bitno.

Nagrada za inovativne nastavnike/ce je ove godine bila dodijeljena i u izdvojenoj kategoriji i to u oblasti zelene pedagogije. Ovu nagradu je dobio profesor Amir Hadžić iz Tuzle.

 

Gost ove emisije je aktivista Safet Kubat, doktorant pri Centru za interdisciplinarne studije, bavi se Političkom ekologijom. Na žalost, Bosna i Hercegovina se na planu političkog djelovanja bavi samo osnovnom ekologijom, te su ove politike na veoma niskom nivou i gotovo nepostojeće.

 

„Koncept ekologije kao ideologije je nadnacionalni koncept. Svaka osoba može da ima identiteta koliko želi, te mi gradimo zajednički identitet – ekologiju.“ rekao je Kubat.

 

Momentum zelenih politika će u narednih deset godina u regionu itekako da dobije na velikom značaju.

 

Balkan Green Deal je ugovor koji je BiH potpisala i time se obavezala da će do 2040. godine ukinuti rudnike i termoelektrane. Uzimajući u obzir veličinu ove obaveze, implicira na to da su nadležni koji su bili uključeni u potpisivanje ovog ugovora, nisu pročitali kompletan dokument koji su potpisali.

 

U kontekstu obrazovanja, ekologiju je potrebno učiti na jedan moderan, zabavan i interaktivan način. U izradi je priručnik za učenike i nastavnike iz oblasti ekologije. Takođe, planira se i edukacija putem koje će i učenici i nastavnici osim učenja o ekologiji imati priliku i da budu ekološki aktivisti tako što će sakupljati smeće i selektirati ga na ispravan način.

 

U segmentu „Preporuka gosta“, Safet Kubat je na prvo mjesto stavio knjigu Michela Foucaulta „Rađanje biopolitike“ i udžbenik IPE „Odrast“ kao dva polazišta za osnovna saznanja o ekologiji.

 

Pozivamo vas da se učlanite u Facebook grupu Rijeke Bosne i Hercegovine „Budi promjena“ .

 

Pratite nas svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Preporučujemo vam da kliknete “subscribe” i ?  na našem YouTube kanalu kako biste primali obavijesti o našim sadržajima. A možete nas podržati i putem Patreon-a gdje nam možete donirati novac za produkciju budućih Besjeda.

7 Januara, 2022

0 responses on "Safet Kubat: Obrazovanje je preduslov za zelenu budućnost"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram