• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Ružica Marjanović: Najbitniji momenat književnog festivala „Na pola puta“ je taj što spaja mlade iz regiona

Po drugi put gledaoci su imali priliku da pogledaju 99. epizodu obrazovnog podcasta Besjede o obrazovanju. Ovaj drugi 99. put voditelji Namir i Nedim su ugostili profesoricu književnosti iz Užičke gimnazije i jednu od osnivačica književnog festivala „Na pola puta“ koji se održava od 2006. godine. Najpoznatija imena književne scene su učestvovali na festivalu, i to tako što su ulazili u učionice i učenicima/ama držali čas književnosti.

Nakon što je prevagnula i poslala taj prvi, inicijalni mail na adresu osobe koju nije poznavala, započela je avantura književnog festivala koja traje do danas i nadamo se još mnogi niz godina. Adresirani je bio Nenad Veličković, pisac iz Sarajeva kojem se ideja profesorice iz Užica dopala i odmah su započeli organizaciju prvog festivala.

Pored književnih večeri glavni program festivala je taj da pisci drže djeci predavanja književnosti, ne sopstvenih djela, nego djela koja su u nastavnom planu i programu. Na dolaze i djeca iz Sarajeva i drugih gradova u BiH, kako bi učestvovali na ovim predavanjima i kako bi upoznali svoje vršnjake iz Srbije i zajedno sa njima učili. Osim ova dva glavna programa, djeca drže konferencije za medije o festivalu, prodaju knjige u pop-up knjižari na festivalu, te se druže i uče sa svojim vršnjacima i piscima/spisateljicama – što je jedan od veoma bitnih momenata festivala.

Tokom ove epizode profesorica Marjanović je podijelila sa nama mnoštvo anegdota koje su se dogodile tokom godina od kada festival postoji i koje je sve pozitivne promjene donio u društvo.

Preporuke za čitanje profesorice Marjanović su mnogobrojne a neke od najizdvojenijih su knjiga Nenada Veličkovića „Otac moje kćeri“, knjige autora Etgara Kereta i knjige Sergeja Dovlatova kao i knjiga „Gec i Majer kontrolni punkt“ Davida Albaharija te knjiga „Kako vojnik popravlja gramofon“ Saše Stanišića.

Pratite nas svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Preporučujemo vam da kliknete “subscribe” i zvono na našem YouTube kanalu kako biste primali obavijesti o našim sadržajima. A možete nas podržati i putem Patreon-a gdje nam možete donirati novac za produkciju budućih Besjeda.

0 responses on "Ružica Marjanović: Najbitniji momenat književnog festivala „Na pola puta“ je taj što spaja mlade iz regiona"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram