• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Rubina Čengić: Vratiti samopoštovanje nastavnicima i izgraditi učionice u kojima djeca nemaju strah

Obrazovanje, i isključivo obrazovanje, sa dobrim ljudima – Nedim i Namir izabrali su svoj put. Sinoćnje izdanje Besjede o obrazovanju proveli su sa gošćom Rubinom Čengić, izvršnom urednicom portala Školegijum, magazina za pravedno obrazovanje koji pokušava da ukaže na nelogičnosti u oblasti obrazovanja. Novinarka, sa iskustvom od 30 godina rada u različitim medijima 30 godina, fokusirana na temu trošenja javnih sredstava i ljudskih prava, osigurala nam je posebnu perspektivu na temu obrazovanja.

Pravedno obrazovanje za Čengić, znači  da svako dijete ima pravo na obrazovanje, i podjednak pristup obrazovanju i da ono nije štetno. Pravedno obrazovanje je ono koje svi štitimo, istaknula je u razgovoru.  Škola bi trebala da nas nauči da mislimo, ističe Čengić i naglašava kako smo mi, u Bosni i Hercegovini,  obezvrijedili obrazovanje na svaki mogući način. Obrazovanje je palo na pleća nastavnika, koji nemaju ničiju podršku. Iz svojih novinarskih susreta s nastavnicima, Čengić nam je ispričala da je praksa pokazala da se  nastavnici plaše da govore o onom što doživljavaju u školi. Čengić, kao da je bila njihov glas sinoć, i u razgovoru smo mogli čuti slikovito dočarane priče nastavnika.
Portal Školegijum je otvoren za sve nastavnike i oni mogu da govore i pišu i  pod pseudonomimom. Međutim, kada profesionalci, novinari, pokušavaju da ukažu na nelogičnosti u tom segmentu, odziv nastavnika nije veliki, a da su akteri u ovoj oblasti zatvoreni.  Na taj način, Školegijum, kao važan medijski prostor koji otvara teme koje nikada ne bi bile otvorene.
Nedim, Namir i njihova gošća razgovarali su i o budžetskim izdvajanjima za djecu.  Broj novca koji se izdvaja u budžetima za oblast obrazovanja, nije mali, ali veliki dio novca otpada na plaće u velikom broju škola. Važnije je dakle kako je taj novac usmjeren, nego koliko se novca izdvaja u budžetima, mogli smo zaključiti. Velika količina novca se ulaže, a mi na kraju dobijemo zbunjenu djecu , naglasila je Čengić.
Politka, smjene ministara, budžetska pitanja i politički dogovori u obrazovanju; smjena političara, ostavljaju svoj pečat kada govorimo o kvaliteti obrazovanja. Nit koja povezuje sve smijenjene ministre je da su se svi složili da nešto trebamo mijenjati, ali je njihovo viđenje reforme bilo drugačije. Prijedlozi o promjeni bili su ipak unutar komforne zone, a Čengić ističe da je Centar za obrazovne inicijative Step by Step, jedini je predložio novu organizaciju u učionici. Rad Zajednice inovativnih nastavnika/ca okarakterizirala je kao kreativan, poticajan i važan.  Međutim, politički sistem nije jedini odgovoran, društvo je isto tako obezvrijedilo obrazovanje – napravili smo društvo koje zavisi od pojedinca, i njegove dirigentske palice u 45 minuta, dodaje Čengić.
U razgovoru o nasilju u školama, sagovornici su skrenuli pažnju na međuvršačko nasilje, nasilje među kolegama, ali su ukazali i na  zataškavanje istoga. Škole ne žele da pokažu da nisu dobro organizirane, ili da članovi uprava nisu sposobni, a škola ima daobavezu da zajednici prezentira rad. Komentari nastavnika na našem YouTube kanalu, dopunili su ove misli i ukazali i na postojanje direktora koji su nasilni prema nastavnicima, kolege koji su nasilni prema kolegama ali na nastavnike koji vrše nasilje nad učenicima. 
Domaćini su  za kraj pripremili i blic pitanja, a Čengić je odgovarala; iz intervjua koje je radila iz oblasti obrazovanja čuli smo ključne misli: o platama će odlučivati struka, online nastava se odvija uspješno, treba reformirati Pedagoški zavod, omogućiti smjenu loših nastavnika… Razgovor je otišao i u pravcu uloge sindikata i vijeća učenika u školama, a Čengić je naglasila da veliki problem bosanskohercegovačkog obrazovanja leži i u sindikatima, a da bi sa predstavnicima vijeća učenika trebali raditi najotvoreniji i najhrabriji nastavnici u školama.
Čengić je poručila da sanja obrazovanje u kojem ćemo vratiti samopoštovanje nastavnicima, i učionice koje će izgledati tako da djeca nemaju strah. Naglasila je da je važno  da shvatimo da je puno važnije da djecu naučimo  da misle, nego  da kontrolišemo šta će oni misliti. 
U narednom izdanju Besjede o obrazovanju, čast nam je ugostiti Alicu Arnaut, doktoricu humanističkih nauka iz naučne oblasti lingvistika. Budite sa nama u srijedu, 17.03.2021. godine, u 19 h, na COI SbS društvenim mrežama.  Pogledajte cijelu ep15s2!

12 Aprila, 2021

0 responses on "Rubina Čengić: Vratiti samopoštovanje nastavnicima i izgraditi učionice u kojima djeca nemaju strah"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram