• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Rekapitulacija druge sezone Besjeda o obrazovanju

Rekapitulacija druge sezone Besjeda je finalna epizoda u ovoj sezoni. Jasna Kovačević je u ulozi moderatorke i učesnice i razgovarala je sa članovima Upravnog odbora COI Step By Step-a, Ivanom Zečević, Larisom Halilović, Nerzukom Ćurkom, Namirom Ibrahimovićem i sa Izvršnim direktorom Centra, Nedimom Krajišnikom.

Larisa Halilović je kazala da je ključno da sagledamo gdje se uklapa emocionalna i socijalna inteligencija kada je u pitanju digitalna transformacija, koju mi još nismo savladali.

Na temu mentalnog zdravlja Ivana Zečević je govorila o kapacitetu učenika za online nastavu, pogotovo u osnovnim školama, te frustracije, anksioznost i stres koji su se nagomilali u djeci je nešto čime moramo da se bavimo. Spomenula je i činjenicu da se kao društvo nismo pozabavili tugovanjem, tokom pandemije su skoro svi izgubili nekog bližnjeg i emocionalni teret koji gubitak bližnje osobe nosi sa sobom je teret kojim se moramo baviti kako bismo sačuvali mentalno zdravlje.

Namir Ibrahimović je rekao da „online nastava koja se sprovodila kod nas nije usklađena sa nastavnim programom“, te da smo je koristili samo onoliko da riješimo neke svoje probleme. Spomenuo je činjenicu da su nastavnici umorni, pa čak i oni koji su uložili minimalno napora i organizacija nastave će i ovog septembra da zakaže.

U kontekstu prilike da alate koji nam nudi digitalna transformacija iskoristimo na pravi način  Nerzuk Ćurak je ocijenio kao neuspješnu priliku. „Spoznaja vještina koje vode do adekvatnog rezultata, recimo polaganja ispita, a bez ulaganja truda se u online sferi radikalizirala“ kazao je Nerzuk. Govoreći o svom iskustvu razgovora sa studentima/cama, strašno je do kolikog stepena otuđenja i nedostatka međusobne komunikacije je pandemija dovela, gdje studenti nisu imali nikakve informacije o svojim kolegama/icama.

Nedim Krajišnik je govorio o zajednici i utočištu koji COI Step By Step nudi zajednici nastavnika/ica i  koju će kontinuirano da nudi i gradi dok god ova organizacija postoji. Njemu je Besjeda ubila sujetu u sebi samom koja je strašno prisutna u obrazovnim krugovima. Zahvalio se podršci i pomoći od strane Upravnog odbora koju ima od trenutka kada je Radmila Rangelov Jusović preminula.

„Besjeda je učinila da sa ljudima koji znaju puno o obrazovanju, razgovaram o obrazovanju“ rekao je Namir Ibrahimović.

Ovom epizodom je završena druga sezona Besjeda o obrazovanju, pogledajte kratak pregled najbitnijih momenata iz ove sezone. Zahvaljujemo se svima koji su nas gledali, slušali i podržali.

25 Juna, 2021

0 responses on "Rekapitulacija druge sezone Besjeda o obrazovanju"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram