• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Rastko Močnik: “Škola nije stvar autoriteta”

Rastko Močnik: "Škola nije stvar autoriteta"

Tokom svog posljednjeg boravka u Sarajevu, profesor Rastko Močnik iz Slovenije, našao je vremena da posjeti studio Besjeda i porazgovara sa voditeljima Besjeda, Namirom i Nedimom. Profesor Močnik važi za angažovanog intelektualca koji govori o bitnim društvenim fenomenima.

Škola i obrazovni sistem u kojem je profesor Močnik odrastao je bio značajno drugačiji od današnjeg, bunt učenika je bio izražen i na svojevrstan način je oblikovao politike i sistem koji je tada postojao.

Masovno obrazovanje koje je tokom 60-ih godina 20. vijeka postojalo, upravo je bila strategija da se smanji pritisak na tržište rada, a nastavnici su itekako bili kvalitetni i bili upoznati i svjesni dešavanja i na Istoku i na Zapadu.

“Problem BiH je i taj da je institucijalno vezana za jedan model koji je vezan za one okolnosti koje bi trebalo prevazići i likvidirati. Etnički princip je ugrađen u Ustav.” rekao je profesor Močnik.

Gledajte i slušajte Besjede o obrazovanju svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Pozivamo vas da nam pišete prije, tokom i nakon emisije, kako bismo njegovali dijalog sa vama i crpeli inspiraciju iz vaših predloga, pohvala, kritika, sugestija i pitanja.

0 responses on "Rastko Močnik: "Škola nije stvar autoriteta""

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram