• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Prva epizoda međusezone Besjeda o obrazovanju i novi Zakon o visokom obrazovanju

Tokom naučne konferencije „12. dani BHAAAS u BiH“ snimljena je kompletna međusezona Besjeda o obrazovanju koja će biti emitovana svakog ponedjeljka i srijede u 19h na Facebook stranici COI Step by Step i YouTube kanalu organizacije.

U prvoj epizodi ove ljetnje šeme, gošće su bile Melika Husić-Mehmedović, Ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo i Selma Kadić–Maglajlić, profesorica na Katedri za marketing Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

U toku je priprema novog Zakona o visokom obrazovanju, kako Ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo, Melika Husić-Mehmedović kaže „ovaj nacrt Zakona je potekao iz akademske zajednice“.

Selma Kadić-Maglajić je pričala o dijalogu koji je ovaj nacrt Zakona o visokom obrazovanju pokrenuo u akademskoj zajednici i o načinu na koji se taj dijalog vodi.

Dva ključna pitanja koja se trenutno problematiziraju su pitanje napredovanja akademskog osoblja i prelazak studenata iz godine u godinu, Husić-Mehmedović je za drugo pitanje zamolila studente da joj pomognu prilikom formulisanja dijela Zakona koji se njih direktno tiče.

Husić-Mehmedović je rekla da ovaj Zakon doprinosi većem kvalitetu nastavnog osoblja, koji kroz nastavu donosi veći kvalitet studentima.

„Nisam zadovoljna nacrtom Zakona u pogledu napredovanja akademskog osoblja, smatram da kriterijumi treba da budu mnogo stroži i mnogo ozbiljniji.“ rekla je Kadić-Maglajić, dajući primjer kako će u buduće funkcionirati jedan od kriterijuma. „Utjecaj se treba zaslužiti kroz kvalitetan naučni rad i kroz inovativne naučne prakse.“ dodala je Kadić-Maglajić.

Osmog jula će ovaj zakon da bude tema rasprave u Skupštini Kantona Sarajevo, u nadi da će rasprava biti konstruktivna i argumentovana nadamo se da će doprinjeti unapređenju obrazovanja u BiH.

Budite sa nama ovog ljeta svakog ponedjeljka i srijede od 19h na našem Facebook profilu i YouTube kanalu.

 

18 Augusta, 2021

0 responses on "Prva epizoda međusezone Besjeda o obrazovanju i novi Zakon o visokom obrazovanju"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram