• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Profesori chat.vrt.com u e3s01

Gimnazijski profesori u ep3S01 potaknuli su rasprave o aktuelnim temama u oblasti obrazovanja – kultura komuniciranja u javnom govoru, ali i o trećem standardu zanimanja nastavničke profesije: Praćenje i vrednovanje. Profesori na ovaj način zauzimaju važno mjesto u našem javnom diskursu, a sinoćnje izdanje ep3S01 posvetili su i aktuelnom pitanju migracija i prava na izbor mjesta života.

Migracija je nešto što je svojstveno ljudskom rodu, a države su konstrukt koji je nastao kasnije. Ko ima pravo, moralno i etičko, da čovjeku kaže da ne može preći tamo, pitali su se profesori. Vedran Zubić, napomenuo je da se pojam migracije ne veže samo za ljude, nego za bilo koju zoološku vrstu. Ipak, Zubić je napravio razliku između legalnih i ilegalnih migranata. Šabotić je dodao da je da je to političko pitanje, a postojanje granica pripisao zaštiti kulture i tradicije. Za stanje migranata danas, Šabotić krivi državu, a kaže da mi kao politička bića, a ne samo homo sapiens, moramo razmišljati i o tom aspektu, a idealna, utopistička situacija bila bi da čovjek može živjeti gdje god hoće. Migranti, koji za sebe, traže bolje uvjete za život, više nisu dobrodošli na Zapad, gdje će razvijene zemlje, radije prihvatiti ono što zovemo odljev mozgova, u odnosu na socijalne slučajeve o kojima bi trebali da se brinu, napomenula je Ajanić i istaknula nezavidnu, bespomoćnu poziciju Bosne i Hercegovine, u kojoj je danas između 7 i 9 hiljada migranata bez kontrole.
Praćenje i vrednovanje napredovanja učenika, kao treći standard nastavničke profesije zauzeo je centralnu temu u ep3S01. Profesori su promišljali kako pratiti i vrednovati napredovanje učenika u online periodu, kada se čini, napominje Ajanić, da su ocjene izgubile svoj smisao. Učenici bi trebali, u saradnji sa roditeljima i nastavnicima, znati koji su to kriteriji – a prije toga bismo ih trebali revidirati. Kriterije prema ishodima učenja moramo imati za svaki predmet drugačije, nije ocjena samo znanje, a idealno bi bilo i da ih učenik zna i da se sam može smjestiti u tablicu. Kriteriji bi trebali biti definirani sa nekog višeg nivoa, dodaje Ljubović, ali kad već to nije urađeno, Ljubović se pita, možemo li mi uspostaviti svoje? Damir Šabotić, u nastavku je govorio o tome kako je za neke predmete, u kojima je potrebno procijeniti tumačenje ili imaginaciju teško postaviti kriterij. Ocjena ne može biti uzrok i posljedica obrazovanja, naglasio je Zubić i ukazao na problem inflacije ocjena. Iz perspektive profesorice Ajanić, čuli smo koja su to 4 kriterija na osnovu kojih ocjenjuju u drugoj gimnaziji.
Kultura komunikacije u javnom govoru, treća tema otvorena je ne tako svijetlim primjerom našeg ministra zdravstva koji je vakcinisan kao ljekar, iako je svoju medicinsku praksu zamrznuo prije 15 godina, što je vidljivo i na stranici Ministarstva. Ajanić je ukazala na kulturu komunikacije kod naših političara, ali i na naše reakcije – mi smislimo šalu, našalimo se i zadovoljimo se time; ismijemo ne kažnjavamo ovakva obraćanja na narednim izborima i odbranimo se demokratskim pravima. Političari su ogledalo naroda, mi nismo obrazovan narod i takvi su nam i političari, napominje ona. Šta nastavnici, kao dio sistema mogu uraditi? Možemo razmišljati o obrazovanju i educiranju buduućih glasača u ovom kontekstu – naučiti učenike političkom mišljenu, dodaje Zubić. Kada bi svaki nastavnik napravio mali iskorak u svojoj učionici, to bi bio veliki korak u sistemu, zaključila je Ajanić.
Fantastični profesori Vedran, Maja, Dženeta i Damir sa vama su ponovo u četvrtak, 22,04. na našem YouTube kanalu u 19 h!

9 Aprila, 2021

0 responses on "Profesori chat.vrt.com u e3s01"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram