• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Profesori chat.vrt.com ep6s01

U četvrtak su naši profesori razgovarali o pravnoj državi, o profesionalnom usavršavanju nastavnika/ca i političkoj korektnosti.

Na početku razgovora Maja je govorila o tome kako bismo morali mi sami prvo da poštujemo propisane zakone, navodeći primjer na koje banalne načine se trudimo da izbjegnemo zakone. Postavlja se i pitanje koliko je pravna država koja ne može da se ostvari na svim poljima, a pogotovo na polju vladavine prava. Vedran je u svom izlaganju uporedio dvije vrlo tipične situacije za naše društvo, a to su osobe koje su u jednom trenutku patriote, a u drugom trenutku rade protiv napretka države. Još jednom su se naši profesori složili da je obrazovanje jedini ključ koji može da riješi ovaj problem.

Profesionalno usavršavanje, kao šesti standard nastavničke profesije, je jedna od najvažnijih kompetencija potrebna nastavnicama/ima pored refleksije i kritičkog osvrta na sopstveni rad. Kao jedan od najbitnijih povratnih informacija o radu nastavnika/ca dolazi od učenika/ca. Kao profesori/ce “ne smijemo da odustajemo od usavršavanja” kazala je Dženeta.

Treću temu o političkoj korektnosti su započeli razgovorom o reviziji istorije koja je izrazito popularna u posljednje vrijeme, pogotovo na polju kulture. Radikalna struja na ovom polju je vrlo prisutna. “Politička korektnost ima za cilj da senzibilizira odnos prema onima koji su, na bilo koji način, degradirani, odnos većine prema manjini i tada doista treba biti politički korektan” rekao je Damir Šabotić, dodajući da je bitno naći granicu između politički korektnog govora i cenzure.

Budite sa našim profesorima i idućeg četvrtka u posljednjoj epizodi “Profesori chat.vrt.com” u ovoj sezoni!

2 Juna, 2021

0 responses on "Profesori chat.vrt.com ep6s01"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram