• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Profesori chat.vrt.com ep05s01

Naši gimnazijski profesori Dženeta Ajanić, Maja Ljubović, Damir Šabotić i Vedran Zubić u ovoj ep5s01 Profesora četvrtkom razgovarali su o novim metodama digitalnog marketinga, poznatijim kao “botovi”, zatim su razgovarali o petom nastavničkom standardu praćenja, ocjenjivanja i vrednovanja, dok su razgovor zaključili informacijama o Matematičkom filmskom festivalu.

Na početku razgovora o “botovima” Maja Ljubović je izrazila zabrinutost za posledice koje donosi djelovanje botova, imajući u vidu njihovu ulogu u marketingu, a to je automatsko dizanje ili spuštanje rejtinga koja stvara lažnu stvarnost. Prvenstveno su botovi bili kompjuterski programi dok su danas u našem dijelu svijeta to ljudi. Damir Šabotić je izjavio da su “botovi neminovnost modernog doba i digitalne tehnologije i kada god imamo nešto novo i progresivno, uz to uvek ide nešto što je negativno i regresivno”, upoređujući ih sa virusima. Njihovo djelovanje može biti pogubno za zajednice, pošto učestvuju u širenju mržnje, širenja teorija zavjera i slično. Sagovornici su se složili da su botovi najčešće plaćeni od strane političkih stranaka kako bi javnu raspravu u komentarima oblikovali onako kako to određenoj političkoj stranci ide u prilog. Vedran Zubić tvrdi da je osnovni problem sa botovima taj što na njihovo djelovanje odgovori još pedeset ljudi, koji nisu botovi, “problem je u društvenoj zajednici koja odobrava, navija i vezuje se uz te botove”. Ovo je dovelo do zaključka da je problem u niskom nivou medijske pismenosti cjelokupnog društva.

Kada se govori o Petom standardu nastavničke profesije koja se bavi saradnjom sa porodicom i zajednicom nastavnici smatraju da su roditelji previše prisutni u školama a roditelji se žale da se djeci daju zadaci i obaveze koje oni ne mogu samostalno da urade. Trenutni sistem je postavljen tako da su roditelji doprinjeli tome da djete lakše dobije diplomu umjesto da mu se pomogne i obrazuje. Džaneta je predložila da se roditelji uključuju u školu u trenutku kada se dešavaju vannastavne aktivnosti, kao što su odlazak na ekskurziju ili dežuranje na maturskim proslavama, a ne da se uključuju u nastavni plan i program, ocjenjivanje, vrednovanje i politiku škole. Jasno definisani kriterij ocjenjivanja bi riješio dio problema sa roditeljima koji se upliću u ocjenjivanje svoje djece. Vijeće roditelja bi trebalo da učestvuje u životu škole, a ne u nastavničkoj struci, zaključili su sagovornici. Razredni nastavnici bi trebalo na početku rada sa novim razredom da u saradnji sa školskim pedagogom bliže upoznaju porodicu, saznaju iz kakve sredine dolaze, kojeg su obrazovnog nivoa i prime saznanja koja itekako mogu biti bitna za rad sa djetetom. Dok predmetni nastavnici ipak sa samim djetetom trebaju da imaju bližu saradnju i po potrebi da komuniciraju sa roditeljima.

Matematički filmski festival povezuje matematiku, književnost i film. Ovo je projekat koji se realizira tokom ove školske godine, a vremenom se uključilo preko trideset škola iz regije i time je ovaj projekat postao internacionalan. Projekat je započeo tako što su svi učenici koji učestvuju pročitali knjigu Malbeta Hana Čovjek koji je brojao, koja sadrži matematičke priče, nakon toga su učestvovali na online radionicama gdje su učili kako da adaptiraju književno djelo u scenarij, pa zatim kako da snime i montiraju film i na kraju kako da ga animiraju. Svaka škola je odabrala jedan film koji će njihov tim raditi, u trajanju od 10 minuta. Nadamo se da će se festival održati i u offline obliku ukoliko pandemijska situacija bude pogodnija.

Pozivamo vas da nam u komentarima na Facebook i YouTube stranici pišete teme koje vas interesuju i o kojima biste voljeli da slušate naše profesore četvrtkom!

31 Maja, 2021

0 responses on "Profesori chat.vrt.com ep05s01"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram