• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Predstavljamo: Ivana Bubalo – Sajam Matematike

Predstavljamo: Ivana Bubalo – Sajam Matematike

Piše: Amira Idrizović
Danas mi je čast da vam predstavim jednu sjajnu praksu i jednu sjajnu i inovativnu nastavnicu: Ivana Bubalo, magistrica matematike, osmislila je nastavnu praksu pod nazivom “SAJAM MATEMATIKE” koji je okupio učenike izlagače i učenike posjetitelje, učitelje, nastavnike i sve zainteresovane za učenje matematike na jedan drugačiji i zabavniji način. Učenici izlagači su ranije osmislili svoju matematičku temu ili igru koju su prezentirali na Sajmu. Po čemu se ova nastavna praksa razlikuje od drugih njoj sličnih? Kroz kreiranje vlastitih ideja učenici su išli samostalno, dok je uloga nastavnika bila da prati njihov rad i potpomaže pitanjima i potpitanjima učenicima i na taj način pomaže u kreiranju učeničkih zamisli, raznolikosti ideja i igara koje su učenici predložili. Naglasak ove nastavne prakse je na učeničkoj ideji, trudu i radu. Sajam su posjetili i nastavnici koji su došli u pratnji učenika što je učenicima izlagačima dalo novu dimenziju motivacije.

Učenici posjetitelji, i drugi zainteresovani, su obilazali Sajam zadržavajući se na „stanicama” koje su im bile najzanimljivije. Posjetitelji su igrali matematičke igre bazirane na poznatim društvenim igrama kao što su: monopoly, čovječe ne ljuti se, kolo sreće, memory, matematičar milijunaš, escape the room i još neke druge igre koje su sami izlagači osmislili. Igre su modificirane na način da su učenici u njih implementirali razne matematičke zadatke prilagođene svojem uzrastu. „Logičke stanice“ su nudile logičke igre, odnosno mozgalice, pitalice i kvizove neovisno o uzrastu. Na „geometrijskim stanicama“ učenici su imali priliku rješavati zanimljive geometrijske zadatke i upoznati geometrijska tijela kroz unaprijed pripremljene didaktičke materijale. Dok su rješavali zadatke učenici su imali priliku pogledati stanice s matematičkim zanimljivostima i prelistati neki od matematičkih časopisa.

Ovom divnom idejom nastavnica Ivana Bubalo nas potiče da i sami organizujemo sličan Sajam i matematiku kao prirodnu nauku približimo našim učenicima. Nastavnica nam šalje poruku da se kroz igru najbolje uči, da igra i učenje trebaju biti jedno. I ono što je najvažnije, poručuje nam da pokažemo više povjerenja u sposobnosti svojih učenika i damo im priliku, jer tek tada ćemo spoznati kolike su njihove stvarne mogućnosti. Više o ovoj nastavnoj praksi možete saznati na linku:

ivana-bubalo

1 responses on "Predstavljamo: Ivana Bubalo - Sajam Matematike"

  1. Prelijepa ideja, možemo li negdje vidjeti više fotografija i informacija sa ovog događaja.

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram