• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Popovac: Što imaš bolje obrazovanje imaš veće šanse i zadovoljniji si

Amna Popovac, Nedimova i Namirova sinoćnja gošća, u svojoj lokalnoj zajednici pruža punu podršku obrazovnim inicijativama. U Besjede je donijela dašak Hercegovine, pa je ep19s2 počela razgovorom o inicijativi građana i građanki Mostaka koje su povodom 8. marta tražili besplatno predškolsko obrazovanje. Znati da je dijete sigurno i zbrinuto omogućava ženi u bosanskohercegovačkom društvu da traži i ide na posao.
Kao predsjednica Upravnog odbora vrtića Ciciban u Mostaru, Popovac je iznutra vidjela način na koji grad podržava vrtiće – pokriva 50% troškova, a ostalih 50% potrebnih sredstava trebaju obezbijediti uposlenici. Roditelji u Mostaru plaćaju po 200 KM maraka, i uz to nose sve ostale potrepštine za dijete. Obrazovanje, naročito predškolsko, je vrijeme kada stavljaš temelj za život budućem čovjeku. Dijete koje ne ide u predškolsko obrazovanje, drugačije se ponaša od djeteta koje se već socijaliziralo, a obrazovni sistem se, nažalost, prilagođava nivou na kojem su djeca koja nisu imala predškolsko obrazovanje, i zbog toga, između ostalog imamo loše PISA rezultate, napomenula je Popovac u nastavku razgovora. Mi ubijamo svoju budućnost, jer djecu do šeste godine ne postavimo konkretno. Da bismo prekinuli spiralu siromaštva društva, moramo djeci dati podjednaku šansu, istaknula je Popovac, nakon što je objasnila da djeca bogatih roditelja češće idu u privatne ustanove i dobijaju bolje uvjete za obrazovanje. Inicijativi koju su pokrenuli prethodilo je istraživanje, a građanke i građani imali su i podršku roditelja i uposlenika vrtića.
Budući da smatra da škole nisu izvor zaraze, Popovac je pružila je i punu podršku učiteljima Hercegovačko-Neretvanskog kantona. Stava je da u tranzicijskom društvu trebamo raditi na našem zastarjelom obrazovanju, jer je ono temelj za izgradnju boljeg i progresivnog društva. Naglasila je da vjeruje u koncept cjeloživotnog učenja – što imaš bolje obrazovanje imaš veće šanse i zadovoljniji si. Problem leži u tome, što naši profesori ne žele da uče i da se usavršavaju.
Čuli smo i koliko je poželjno ući u političke stranke, naročito one dominantne. Problematičnim smatra njihovo planiranje koje se odnosi samo na period od dvije godine. Popovac kaže da u našim političkim strankama žene uglavnom samo popunjavaju liste, te da se ona kao žena koja ima mišljenje, nije uklopila.
Amna Popovac diplomirala je elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike strojarstva i brodogradnje u Splitu. Školovala se na postdiplomskim studijima Management i IT (MIT, Sarajevo) i Finansije (Dayton, Ohio). Također je certificirani konsultant za marketing, promociju i poslovno planiranje, kao i certificirani trener za marketing i promociju. Trenutno je direktor Dedalus SpA, Predstavništvo u BiH, kompanije koja se bavi IT u zdravstvu. Popovac je članica Upravnog odbora Udruženja privatnih elektronskih medija u BiH (PEM) i Kluba žena poduzetnica u Hercegovini. Osim toga, Amna Popovac je deset godina radila za međunarodne organizacije u BiH, kao što su European Union Administration of Mostar, Scottish European Aid) i Ured visokog predstavnika.
Pogledajte najzanimljivije petominutne dijelove još jednog sjajnog izdanja Besjede o obrazovanju ili pronađite cijelu epizodu klikom OVDJE!

22 Aprila, 2021

0 responses on "Popovac: Što imaš bolje obrazovanje imaš veće šanse i zadovoljniji si"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram