Održana uvodna konferencija trogodišnjeg programa podrške “Škola u srcu zajednice”


Održana uvodna konferencija trogodišnjeg programa podrške “Škola u srcu zajednice”

Prva konferencija projekta „Škola u srcu zajednice – Prevencija nasilja kroz obrazovanje zasnovano na vrijednostima i kritičkom promišljanju“ održana je u Sarajevu, u Hotelu Holiday, 31.05.2018. godine.

Konferencijom je naznačen početak trogodišnjeg programa profesionalne podrške koji se zasniva na osnaživanju menadžmenta škole, stručnih saradnika i nastavnika, kako bi kreirali školsko okruženje, zasnovano na zajedničkim vrijednostima i njegovanju kritičkog mišljenja kod učenika. Konferenciji je prisustvovalo 100 učesnika, ključnih aktera iz oblasti obrazovanja, uključujući, između ostalih, predstavnike entitetskih i kantonalnih ministarstava i pedagoških zavoda, udruženja roditelja, međunarodnih organizacija, te lokalnih udruženja i asocijacija, kao i pojedinaca iz svih nivoa odgoja i obrazovanja.

“Mladi ljudi koji nisu razvili kritičko mišljenje bivaju iskorišteni ili se njima manipuliše. Ovo je projekt prevencije koji će mlade osposobiti da se nose s tim problemima, a nastavnici su ključni u tom procesu”, rekao je Peter Dafi, šef misije USAID-a za BHRT tokom konferencije.

Radmila Rangelov Jusović, direktorica COI Step by Step istaknula je kako se ovim programom u fokus nastoji vratiti priča o vrijednostima, kako sa roditeljima i djecom, tako i sa nastavnicima.

Uvijek me rastužuje priča o tome da vrijednosti nema i da danas nije dobro biti pošten i solidaran, što je potpuno suprotno od istine. Integritet je nešto što nama daje snagu – istakla je, dodavši da djeca trebaju učiti kako da odbrane svoje stavove, ali i kako da razumiju druge i budu empatični.

U projektu će od početka učestvovati 15 osnovnih škola iz cijele Bosne i Hercegovine, a kasnije će se u projekat uključiti još 30 škola, te 90 direktora i stručnih saradnika. Također, učestvovaće više od 300 članova razvojnih timova, kao i više od 900 nastavnika.

Nastavak i razvijanje projekta, kao i sve informacije o projektu moći ćete naći i pratiti na INŠkoli, kao i, uskoro, na web stranici posvećenoj isključivo projektu “Škola u srcu zajednice”. U okviru projekta razvit će se i setovi materijala i resursa koji će biti dostupni školskom menadžementu, stručnim saradnicima, kao i svima koji rade u obrazovanju.

Projekat je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID.

 

Više fotografija pogledajte na našoj Facebook stranici.

Još fotografija sa uvodne konferencije trogodišnjeg programa podrške "Škola u srcu zajednice"

Posted by COI Step by Step on Ponedjeljak, 4. Juni 2018.

0 responses on "Održana uvodna konferencija trogodišnjeg programa podrške "Škola u srcu zajednice""

Leave a MessageThe contents of this website and documents do not reflect the opinion of the US Agency for International Development (USAID) or the US Government.

Sadržaj ove web stranice i dokumenata ne odražava mišljenje Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Centar za obrazovne incijative
Step by Step
Kralja Tvrtka 1, 71 000 Sarajevo
Tel. +387 33 66 76 73
Fax. +387 33 26 79 90
E-mail. office@coi-stepbystep.ba
www.sbs.ba

top
Powered by DOC.ba. Copyright © 2018 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Idi na alatnu traku