• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Obrazovanje kakvo želimo u BiH je obrazovanje kakvo želimo za svoju djecu

U ovoj Besjedi vam predstavljamo možda ne toliko tipičnog gosta koji će govoriti o obrazovanju, u pitanju je Njegova Ekselencija britanski ambasador Matthew Field. Razgovor je počeo o obrazovanju samog gospodina Fielda i o važnosti obrazovanja u Velikoj Britaniji i koliko je to važno političko pitanje na svim nivoima vlasti u toj državi, što na žalost nije slučaj na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini.

Gospodin Field smatra da nema većeg prioriteta u BiH od obezbjeđivanja budućnosti za mlade, i obrazovanje treba biti u samoj srži društva. Iz ovog razloga je uspostavljena grupa savjetnika za pitanja mladih u britanskoj ambasadi, koja se sastoji od deset mladih osoba koje svakog mjeseca razgovaraju sa ambasadorom i njegovim timom o tome kako britanska ambasada može da pomogne mladima u BiH. Tokom ovih razgovora mladi su, kao jedan od ključnih problema, istakli korupciju koja je itekako prisutna čak i u obrazovanju.

Ono čemu teži društvo u Britaniji jeste da najbolji učenici ostanu u obrazovanju, što bi trebalo da bude slučaj i u BiH, a na žalost upravo suprotno nam se dešava. 

Utisak gospodina Fielda je da je obrazovanje u BiH rijetko predmet razgovora i da se obrazovanje često koristi upravo za stvaranje podjela. 

Na kraju razgovora Nedim je upitao gospodina Fielda o čemu sanja u kontekstu obrazovnog sistema u BiH.“Obrazovni sistem koji ova fantastična djeca zaslužuju, jer mladi iz BiH su veoma uspješni, ali ne uvek u BiH, i mi im moramo dati uslove za uspjeh ovde” odgovorio je gospodin Field.

Gospodin Field se zahvalio nastavnicima i smatra ih herojima koji imaju itekako težak zadatak tokom ove pandemije.

U nastavku razgovora smo pričali sa Amilom Karavdić iz British Councila. Amila je voditeljica programa “Škola za 21. vijek” koji je regionalni projekat i uključuje sve osnovne škole. Cilj projekta je razvijanje vještina kritičkog mišljenja i rješavanje problema i kodiranje uz pomoć microbit uređaja. Program se razvija sa predmetnim nastavnicima osnovnih škola. Kako bi vam objasnili šta je tačno microbit uređaj i kako funkcioniše, posjetite sajt microbit.org gde se nalaze sve informacije o ovom uređaju.

Amila je podijelila sa nama katalog dobrih nastavnih praksi “Nastavne prakse 21. vijeka” koji će uskoro da izađe i u štampanom izdanju. 

Sagovornica je izrazila zabrinutost što se toliko malo razgovara o obrazovanju i što ono nije fokus političara u BiH, da je plaši što nismo videli adekvatne reakcije obrazovnih vlasti na strašne rezultate PISA istraživanja. Za bolje obrazovanje u BiH nam je potreban obostrani proces, sa jedne strane od samih nastavnika, a sa druge strane od šire zajednice koji je neophodan kako bi se reforma obrazovnog sistema kvalitetno sprovela.

Obrazovni sistem o kojem Amila sanja je obrazovanje koje je zasnovano na vrijednostima, razvijanju socijalnih vještina, da nauče da posmatraju probleme iz više perspektiva. Na kraju razgovora Amila se pridružila riječima ambasadora i zahvalila se nastavnicima na vanserijskom radu tokom pandemije i zamolila ih je da ne odustaju od svoje misije zarad djece.

Molimo vas da pratite naš rad putem društvenih mreža na Facebooku, Instagramu i YouTubeu, da podržite jedni druge i ne odustajete!

31 Maja, 2021

0 responses on "Obrazovanje kakvo želimo u BiH je obrazovanje kakvo želimo za svoju djecu"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram