• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Objavljen Komparativni izvještaj zemalja učesnica projekta ARISE

U sklopu projekta „Akcije za smanjenje nejednakosti u obrazovanju“ (engl. Action for Reducing Inequalities in Education – ARISE) koji se sprovodi u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj, a koji finansira Evropska komisija, predstavljamo vam Komparativni izvještaj zemalja učesnica projekta, autorki Ivane Cenerić, Müge Ayan, Milice Todorović i Jasminke Čekić Marković. Izvještaj možete pročitati na engleskom jeziku.

U pitanju je izvještaj koji je izrađen kako bi se naglasila različita pitanja u zemljama u kojima se projekat ARISE sprovodi i pokazalo šta države mogu učiniti da podrže sve svoje učenike, bez obzira na njihov socio-ekonomski status ili bilo koje drugo porijeklo.

Prije izrade izvještaja prikupljeni su podaci zemalja iz različitih izvora kako bi se stekao jasan pregled situacije u svakoj zemlji u pogledu nejednakosti u obrazovanju i postojećih mehanizama za njihovo smanjenje, uključujući mapiranje postojećih praznina i prostora za poboljšanja. Metodologija je stvorena na takav način da omogući poboljšanje analize podrške obrazovnih sistema mogućnosti za najugroženiju djecu/studente u ovim društvima. 

U sklopu izvještaja date su jasne i opširne preporuke kako se u zatečeno stanje može popraviti na najefikasniji i održiv način, imajući u vidu izazove sa kojima se svaka od zemalja susreće.

U sklopu projekta je izrađen i Nacionalni izvještaj za BiH kao i Prikaz praktičnih politika za BiH koji jasno prikazuju trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

27 Augusta, 2021

0 responses on "Objavljen Komparativni izvještaj zemalja učesnica projekta ARISE"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram