• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Novo izdanje: Univerzitetski udžbenik ‘E-Inkluzija’ autorice Šejla Bjelopoljak je izašao, naruči ga već danas

U izdavaštvu COI Step By Step-a i Pedagoškog Fakulteta Univerziteta u Bihaću objavljen je udžbenik “E-inkluzija” autorice Šejle Bjelopoljak.

Udžbenik je nastao kao odgovor na obrazovanje studenata, nastavnika, stručnih saradnika, asistenata u nastavi i iskazanu potrebu da se prilagode trenutno korišteni asistivni resursi, selektiraju na jedno mjesto s detaljnim uputama za primjenu i učine pristupačnim za buduće generacije. Kod definiranja pojma e-inkluzija naša pažnja također je usmjerena uključivanju, ali uz pomoć asistivne tehnologije koja predstavlja resurs putem kojeg sadržaji postaju dostupni i upotrebljivi. Pritom, e-inkluzija znači inkluzivne informacijsko-komunikacijske tehnologije (u nastavku skraćenica: IKT) i njihovo korištenje s ciljem ostvarivanja inkluzije u kontekstu humanističkog odgojnog ideala.

Kompjuteri se sve više koriste u različite namjene. Internet i mobilne komunikacije postali su sastavni dio svih aspekata života bilo da je riječ o slobodnom vremenu bilo onom provedenom u radu. Međutim, e-inkluzija ne znači samo dati dozvolu korištenja informacijsko-komunikacijskih tehnologija; samo definiranje je obuhvatnije. Nisu sve osobe u mogućnosti da koriste resurse IKT-a. Neke osobe ili nemaju pristup novim oblicima medija ili imaju pristup, bez obrazovanja da ih adekvatno koriste. Tu e-inkluzija igra značajnu ulogu s obzirom na intenciju da eliminira prepreke i podrži pojedince u stjecanju novih vještina. E-inkluzija ima za cilj da niko ne bude izostavljen i ujedno znači pozivnicu svima onima koji su ostali „vani“. E-inkluzija se fokusira na učestvovanje svih pojedinaca i zajednica u svim aspektima informacijskog društva. Stoga, politika e-inkluzije ima za cilj analizu, prepreke i sugestije za korištenje IKT-a i promoviranje korištenja IKT-a za senzibilizaciju o pitanju prepoznavanja, prevladavanja isključivanja, poboljšavanja rezultata ekonomije, prilika za zapošljavanje, kvaliteta života, te socijalnog učestvovanja i kohezije. Kako bismo doprinijeli stvaranju predispozicija za otklanjanje barijera u kontekstu isključivanja, potrebno je da na nov način sagledamo ulogu okoline i resurse koja ona nudi.

Recenziju za udžbenik je napisala prof.dr.sc. Lejla Kafedžić smatrajući da „Autorica jasno poručuje da inkluzivnost mora značiti ostvarivanje prava na obrazovanje svakog djeteta, odsustvo diskriminacije djece po bilo kojoj osnovi, korištenje pedagoški primjerenih termina, ostvarivanje uključivosti kroz primjenu informacijsko-komunikacijske tehnologije uključujući i asistivnu tehnologiju, odnosno ostvarivanje ukupnog okruženja koje prihvata, njeguje, odgaja i obrazuje. Posebna vrijednost ovog dijela rukopisa E-inkluzija jeste u prikazanim shemama i stripovima, koji svjedoče o aktivnom angažmanu autorice na promjenama u praksi i cjelokupnoj zajednici. Od svega ponuđenog, naročito se izdvaja Instrument za procjenu podrške učeniku.

A doc.dr.sc. Sandra Bjelan o udžbeniku je napisala sljedeće: „Udžbenik je kompleksno nastavno sredstvo, a ukoliko se njime želi ostvariti njegova namjena i temeljna didaktička funkcija, pred autore se opravdano postavljaju brojni zahtjevi. Referirajući se na samo neke od zahtjeva, mišljenja sam da rukopis jeste filozofski, pedagoški i društveno utemeljen, zasnovan na aktualnoj literaturi ali i kontekstualiziran u odnosu na prostor i vrijeme u kojem je pisan. Primjeren je psihofizičkim karakteristikama primarnog korisnika – studenta, pisan korektnom terminologijom, razumljivim jezikom i stilom.“

Autorica Šejla Bjelopoljak je docentkinja na Pedagoškom Fakultetu Univerziteta u Bihaću gdje radi i izvodi nastavu pedagoške grupe predmeta. Od 2018. godine predsjednica je kantonalnog aktiva pedagoga i psihologa Unsko-sanskog kantona, te osnivačica i predsjednica Udruženja pedagoga USK-a.

Udžbenik možete kupiti po cijeni od 25 KM ukoliko ste član/ica Zajednice inovativnih nastavnika ili po redovnoj cijeni od 30 KM.

Svoju narudžbu pošaljite na shop@coi-stepbystep.ba

0 responses on "Novo izdanje: Univerzitetski udžbenik 'E-Inkluzija' autorice Šejla Bjelopoljak je izašao, naruči ga već danas"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram