• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Novi ciklus međunarodnih istraživanja u BiH!

Novi ciklus međunarodnih istraživanja u BiH! - Učenici Bosne i Hercegovine sudjeluju u čak dva međunarodna istraživanja: TIMSS i ICILS!

Osim matematike i prirodnih znanosti, koje ispituje TIMSS, kroz ovaj ciklus međunarodnih istraživanja, po prvi put, bit će ispitana i računalna i informacijska pismenost učenika (ICILS).

TIMSS 2023 istraživanje bit će provedeno u 129 osnovnih škola Bosne i Hercegovine, a u njemu će sudjelovati oko 4000 učenika četvrtog razreda!

Za razliku od prethodnih ciklusa TIMSS istraživanja, u kojima je naša država sudjelovala 2007. i 2019. godine, ovog puta učenici će TIMSS zadatke iz matematike i prirodnih znanosti raditi na računalima, u e-okruženju. Osim procjene obrazovnih postignuća učenika, upitnici koje budu popunjavali učenici, njihovi roditelji, učitelji i ravnatelji škola pružit će nam podatke o obrazovnom i obiteljskom kontekstu u kojem djeca uče.

Naši učenici će sudjelovati i u međunarodnom istraživanju računalne i informacijske pismenosti – ICILS. U istraživanju ICILS 2023 sudjelovat će oko 3000 učenika osmog razreda iz 112 osnovnih škola.

Istraživanje ICILS relativno je novo, međunarodno istraživanje u kojem naši učenici po prvi put sudjeluju. ICILS mjeri razlike u računalnoj i informacijskoj pismenosti učenika na međunarodnoj razini. U fokusu istraživanja su sposobnosti i vještine učenika za prikupljanje i produkciju digitalnih informacija, odnosno procjene razine ključne informatičke pismenosti i razumijevanja sigurne i primjerene uporabe digitalnih informacija.

Učenici će u TIMSS i ICILS istraživanjima  sudjelovati do kraja školske godine, a rezultati će biti objavljeni krajem 2024. godine.

Oba istraživanja u Bosni i Hercegovini provodi Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u suradnji s IEA – Međunarodnim udruženjem za evaluaciju obrazovnih
postignuća.

Gledajte i slušajte Besjede o obrazovanju svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Pozivamo vas da nam pišete prije, tokom i nakon emisije, kako bismo njegovali dijalog sa vama i crpeli inspiraciju iz vaših predloga, pohvala, kritika, sugestija i pitanja.
Posjetite naš web shop Step SHOP, i istražite i poručite različite poučne i korisne didaktičke materijale, priručnike, slikovnice, enciklopedije i mnoštvo drugih materijala.

0 responses on "Novi ciklus međunarodnih istraživanja u BiH!"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram