• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Nikola Baketa: Najveći problem mladih je taj što ih niko ne sluša

Namir i Nedim su u trećoj epizodi zagrebačkog specijala obrazovnog podcasta Besjede o obrazovanju ugostili Nikolu Beketu, sa Instituta za društvena istraživanja iz Zagreba, politikologa i kolumnistu.

Radeći kao znanstveni suradnik na Institutu za društvena istraživanja, mnoga istraživanja koja sprovodi otkrivaju veoma poražavajuće rezultate, na polju političke pismenosti, odlivu mladih, diskriminaciji pa čak i sistemske.

Reforma obrazovanja u Hrvatskoj je donijela mnoštvo problema u obrazovnoj zajednici sa kojima sistem sam ne može da se izbori, te je pomoć nevladinog sektora preko potrebna. Novi kurikulumi su ustanovili da nastavnici moraju da se usavršavaju i stiču nova znanja, i tu nevladin sektor stupa na scenu.

Govoreći o posljednjem istraživanju građanske kompetencije, ono pokazuje da mladi postaju tolerantniji na poljima rodne ravnopravnosti, što nije samo zasluga škole nego i pop kulture. Isto tako i veća mogućnost putovanja i boravak u drugim zemljama, pogotovo putem Erasmus programa, doprinosi većoj otvorenosti i razumijevanju među mladima, rekao je Beketa.

U sklopu projekta ŠIZ (Škola iz zajednica) koji se implementira u srednjim školama, vrše se edukacije nastavnika putem kojih će oni steći znanja kako da svoje učenike povežu sa zajednicom i to na način da učenici detektiraju problem u zajednici, urade istraživanje vezano za taj problem, istraže koje institucije su nadležne za rješavanje problema koji istražuju i na taj način dođu do potencijalnog rješenja detektovanog problema. Ovim uče kako da postanu savjesni i aktivni učesnici u svojoj lokalnoj zajednici.

Pitanje političkog obrazovanja mora biti dio školskog obrazovanja, najjednostavnije je putem građanskog obrazovanja, ali ono ne smije nužno biti zadatak roditelja.

Preporuka za čitanje ove sedmice je „The Extreme Gone Mainstream“ autorice Cynthie Miller-Idriss, koja se bavi istraživanjem mainstream radikalne desnice u Njemačkoj koja koristi odijevanje da pridobije mlade i komercijalizaciji desničarske kulture. A istraživanja o kojima smo govorili u ovoj epizodi možete pronaći na sajtu Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

Zahvaljujemo se našoj sestrinskoj organizaciji Pučkom otvorenom učilištu „Korak po korak“ što su nas ugostili i prepustili nam jednu kancelariju kako bismo mogli da snimimo ovu epizodu. Pratite nas svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Preporučujemo vam da kliknete “subscribe” i ?  na našem YouTube kanalu kako biste primali obavijesti o našim sadržajima. A možete nas podržati i putem Patreon-a gdje nam možete donirati novac za produkciju budućih Besjeda.

0 responses on "Nikola Baketa: Najveći problem mladih je taj što ih niko ne sluša"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram