• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Nerzuk Ćurak: Nama je potrebno znanje prožeto ljubavlju

Današnja, druga epizoda finala Besjeda o obrazovanju pod naslovom „Kriza znanja i nemoguća škola“ je okupila sjajne goste. Nerzuk Ćurak je sa razgovarao sa Galebom Nikačevićem, Jasminom Hasanovićem, Dejanom Ilićem i Borisom Jokićem. Kako u današnje vrijeme shvatamo školu? Kako da modernizujemo nastavu i time je uvedemo u 21. vijek? Koliko je individulizam bitan u nastavničkoj profesiji i da li nastavnicima fali anarhije? – neka su od pitanja na koje su gosti odgovarali.

Dejan Ilić je razgovor započeo činjenicom da škola i sistemi koji su zaduženi za obrazovanje lažu. Živimo u društvu gdje niko nikome više ne vjeruje i moramo da se suočimo sa istinom i školu izvučemo iz laži. Jedino ćemo na taj način da odbranimo školu.

Boris Jokić je rekao da je škola u krizi u smislu motiviranja učenika. Znanja su mnogo dostupnija danas, na više drugih načina, pored škole.

Dobra škola mora krenuti od mlade osobe, sa osuvremenjenima znanjem.

Nadovezajući se na Jokića, Galeb Nikačević je govorio o tome kako nastavnik mora da govori u duhu vrijemena i da razumije stvari koje djecu interesuju. Nastavnik mora biti u toku sa digitalnim trendovima.

Jasmin Hasanović je govorio o srozavanju kriterijuma i doveo je u pitanje relevantnost takmičenja u obrazovanju.

„Nama je potrebno znanje prožeto ljubavlju“ rekao je Nerzuk Ćurak.

Škola je vrijemenom mijenjala svoju svrhu, ona više nije samo izvor opšteg znanja. Moramo da kažemo zašto je škola važna i ko je taj koji kaže da je škola važna. „Ne treba ministar da nam kaže zašto je škola važna, na to pitanje treba da tražimo odgovor od nastavnika, roditelja, učenika“ kazao je Dejan Ilić.

„Vrlo je moguće da je zbog epohalnih transformacija u društvu uloga edukatora nanovo naglašena i da postoji kriza znanja u prenošenju znanja i tu su nam potrebne inovativni iskoraci. Demokratizacija i pluralizacija znanja je aksiom dobre škole koja je moguća” ovom mišlju je Nerzuk Čurak zaključio razgovor.

? Pratite nas na društvenim mrežama, pretplatite se na naš YouTube kanal i mi vam obećavamo interesantne, korisne i zabavne sadržaje koji se tiču obrazovanja.

Ovde možete pogledati epizodu:

22 Juna, 2021

0 responses on "Nerzuk Ćurak: Nama je potrebno znanje prožeto ljubavlju"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram