• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Nenad Veličković: Akademska zajednica još uvijek uživa neku vrstu autonomije – te mora reagovati

U četvrtoj epizodi treće sezone Besjeda o obrazovanju, voditeljski dvojac je postao jedan čovjek. Namir Ibrahimović ovog puta sam razgovara sa sjajnim bosanskohercegovačkim piscem i univerzitetskim profesorom Nenadom Veličkovićem, kreatorom Školegijuma.

Govoreći o obrazovanju i problemima u obrazovanju kojima se godinama bavi, Nenad Veličković priznaje da je izgubio elan koji je imao na početku karijere ali to ga ne sputava da se i dalje bavi istim poslom. „Svaki nastavnik odgovara pred svojom savješću o tome sa čime ulaze i sa čime napuštaju učionicu.“ rekao je gospodin Veličković.

U svojoj novoj knjizi argumentovano ukazuje na akademsko šarlatanstvo koje je odgovorno i kobno za stanje u kojem se obrazovanje danas nalazi, proziva osobe koje isključivo radi svog ličnog interesa ugrožavaju generacije.

Tokom ove emisije mnoštvo ideja je dato na koji način se trenutna situacija obrazovanja može okrenuti na bolje, putem djelovanja političkih partija, pedagoških zavoda i drugih javnih institucija koje trenutno rade sve suprotno od onoga šta im je zadatak, a to je unapređenje obrazovnog sistema u BiH.

U novoj rubrici koju smo uvjeli u ovoj sezoni gdje pitamo goste da nam preporuče knjigu, film ili predstavu, gospodin Veličković je preporučio knjigu Mery Wornock „Nepoštenje prema Bogu“ koja jasno argumentuje zašto je strašno bitno da kontrolišemo upliv vjere u javni prostor i javno sekularno obrazovanje. Druga preporuka su knjige Bože Koprivice koje su veoma opuštajuće. Veličković je nastavnicama/ima preporučio „Pripovijetke“ Ćamila Sijarića koje sve odgovaraju svim reformskim ciljevima, „Nekrolog jednoj čaršiji“ Zuke Džumhura, i „Prizemna Amerika“ Iljfa i Petrofa.

11 Novembra, 2021

0 responses on "Nenad Veličković: Akademska zajednica još uvijek uživa neku vrstu autonomije – te mora reagovati"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram