• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Mirela Omerović: “Novi predmetni kurikulum daje nastavnicima određenu slobodu”

Mirela Omerović: "Novi predmetni kurikulum daje nastavnicima određenu slobodu"

Nakon kratke pauze Besjeda o obrazovnju, na velika vrata se vraćaju nove epizode. Namir Ibrahimović ovaj put sam u ulozi voditelja ima priliku da ugosti profesoricu sa Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Mirelu Omerović i profesoricu Dalilu Potogiju. Gošće su članice tima za izradu predmetnog kurikuluma iz maternjeg jezika, koautorice priručnika “Ishodi učenja u planiranju nastavnog procesa za 5. razred osnovne i 1. razred srednje škole”.

 

Od prvog septembra ove godine, u Kantonu Sarajevo se u pojedinim razredima odvija nastava maternjeg jezika u skladu sa reformom predmetnog kurikuluma. Dalila Potogija samim tim naglašava koliko je važno da nastavnici implementatori imaju priručnik kao alat koji je jedan od ključnih za pravilno primjenjivanje kurikuluma.

 

Profesorica Mirela Omerović je govorila o samom procesu izrade priručnika i koliko su u tom procesu bile dragocene povratne informacije praktičara, te na koje su se druge kurikulume ugledale prilikom osmišljavanja i izrade. „Novi predmetni kurikulum daje nastavnicima određenu slobodu da sami biraju, u određenoj mjeri, književne tekstove koje će obraditi tokom nastave.“ rekla je Omerović.

 

Jedan od ključnih segmenata popravljanja i podizanja nivoa obrazovanja u BiH jeste educiranje metodičara za svaki predmet pojedinačno, ali povezivati ih sa iskustvom nastavnika.

 

Priručnici se mogu kupiti u knjižari „Svjetlost san“ u Sarajevu ili lično kod autorica.

Gledajte i slušajte Besjede o obrazovanju svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Pozivamo vas da nam pišete prije, tokom i nakon emisije, kako bismo njegovali dijalog sa vama i crpeli inspiraciju iz vaših predloga, pohvala, kritika, sugestija i pitanja.

0 responses on "Mirela Omerović: "Novi predmetni kurikulum daje nastavnicima određenu slobodu""

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram