• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Meliha Feta i Edina Šabić: Do nastavnika/ce je da svoj predmet učine zabavnim i prijemčivim svojim učenicima/cama

Meliha Feta i Edina Šabić: Do nastavnika/ce je da svoj predmet učine zabavnim i prijemčivim svojim učenicima/cama

U prazničnom raspoloženju, ova Besjeda o obrazovanju je razigrana i edukativna. Gošće Meliha Feta i Edina Šabić su nastavnice iz Osnovne škole „Avdo Smajlović“ iz Sarajeva i autorice seta od 5 slikovnica sa zajedničkim naslovom „Šta? Kako? Zašto?” koje je ilustrovala Nejra Turčinović i lektorisao Bernes Aljukić. Pojedinačno slikovnice su pune eksperimenata koji su edukativni i koji na svojevrstan način približavaju prirodne nauke djeci, ne samo učenicima viših razreda, nego i mlađima. Neki eksperimenti koji se nalaze u ovim slikovnicama se mogu već u vrtiću raditi sa djecom.

Ovim slikovnicama je prethodilo izdanje „Fizika je svuda oko nas – zbirka ogleda iz fizike za osnovnu školu“ koja se i danas koristi u nastavi fizike, jer prati plan i program nastave.

Mak i Fizis su dva lika koja nas vode kroz priču ovih pet slikovnica, koja čine jednu cjelinu. Prva priča je slikovnica „Prognozeri baš po mjeri“ koji se bavi vremenskom prognozom i cjelokupnom naukom o hidrometeorologiji i važnošću ekologije. Ova slikovnica je zapala za oko i Hidrometeorološkom zavodu koja će kroz svoje projekte koristiti ovu slikovnicu.

Druga slikovnica je priča o „Fizisu i prijatelji u Zoo vrtu“, koja uči djecu o životinjama, biljkama i insektima kroz zabavne eksperimente uz pomoć kojih su objašnjeni i osnovni zakoni fizike.

Slikovnica „Zvjezdano nebo“ uči djecu kako da se orijentišu u prostoru, kako izgledaju sazvežđa, koje planete čine Sunčev sistem. Fizis i Mak su u ovoj slikovnici astronauti.

Četvrta slikovnica je „Pustolovina sa plavog mora“ gdje djeca uče o pojavi potiska i magnetizma.

Nakon puno učenja, peta slikovnica je „Zabava – Party“ koja objedinjuje sve učesnike prethodnih slikovnica. Svi likovi su se okupili nakon svih avantura i oni pripremaju žurku, od ambijenta do instrumenata. Poukom o prijateljstvu se zaokružuje ovaj serijal.

Set slikovnica je dostupan na sajtu inskola.com i u specijaliziranoj knjižari Bajkologija u Sarajevu.

Gledajte i slušajte Besjede o obrazovanju svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Pozivamo vas da nam pišete prije, tokom i nakon emisije, kako bismo njegovali dijalog sa vama i crpeli inspiraciju iz vaših predloga, pohvala, kritika, sugestija i pitanja.

0 responses on "Meliha Feta i Edina Šabić: Do nastavnika/ce je da svoj predmet učine zabavnim i prijemčivim svojim učenicima/cama"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram