• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Maja Gasal-Vražalica: „Ovaj sistem obrazovanja održava ovakvu političku situaciju kakvu imamo danas“

Maja Gasal-Vražalica: „Ovaj sistem obrazovanja održava ovakvu političku situaciju kakvu imamo danas“

Profesorica njemačkog jezika i književnosti, nekadašnja zastupnica u PS BiH, direktorica Akademije za žene sa značajnim iskustvom u radu na polju ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, Maja Gasal-Vražalica, gostovala je u Besjedama o obrazovanju.

Kroz čitavu ovu epizodu Namir i Nedim su sa gošćom razgovarali o ženama u politici i potencijalnim rešenjima problema današnjeg obrazovanja preko političkog djelovanja.

Žene koje se pridružuju političkim partijama bivaju skrajnute i vrše zadatke koji nemaju nikakve odlučujuće faktore, često bivajući potisnute od strane „iskusnijih“ kolega. Govoreći o žensko-odgovornim budžetima, oni su nepostojeći u BiH. Na lokalnom nivou je ove, rodno senzitivne budžete, mnogo lakše uspostaviti.

„Solidarnosti među ženskim organizacijama je veoma malo.“ rekla je Maja Gasal-Vražalica. Solidarnost među ženama je pogrešno shvaćena i većinski podrazumijeva slijepu solidarnost, a gošća se sa tim ne slaže, već smatra da je nije u redu podržati i solidarisati se sa ženom, koja ima uvjerenja i čini stvari koje se sukobljavaju sa uvjerenjima, načelima žene koja treba da se solidariše.

Akademiju za žene polažu žene sa cijelog političkog spektra, i one tu otvoreno pričaju o svim problemima sa kojima se susreći, međutim, kada se vrate u svoje partije, one se ponašaju isto kao i prije, rekla je Gasal-Vražalica. Bivaju ponovo povučene, mirne i ne suprotstavljaju se muškarcima iz svojih stranaka.

Koliko se u parlamentu uopšte govori o obrazovanju, najbolje pokazuje naše trenutno političko stanje. Maja Gasal-Vražalica kaže da bude sjajnih inicijativa, ali prolaze one koje se ne zalažu za ujedinjeni obrazovni sistem, već koje i dalje njeguju ovo obrazovanje etničkog karaktera.

Preporuka za čitanje: „Žene čitaju Bibliju

Gledajte i slušajte Besjede o obrazovanju svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Pozivamo vas da nam pišete prije, tokom i nakon emisije, kako bismo njegovali dijalog sa vama i crpeli inspiraciju iz vaših predloga, pohvala, kritika, sugestija i pitanja.

0 responses on "Maja Gasal-Vražalica: „Ovaj sistem obrazovanja održava ovakvu političku situaciju kakvu imamo danas“"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram