• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Mahir Mališević: „Mi smo učenicima fosilni ostaci iz prošlosti“

Mahir Mališević: „Mi smo učenicima fosilni ostaci iz prošlosti“

Nedim sam u ulozi voditelja ugostio je profesora geografije Mahira Mališevića, koji je 2019. godine dobio Nagradu za inovativnivnog nastavnika u kategoriji predmetnih nastavnika u osnovnim školama. Škola „Srednje“ kod Ilijaša i njenih 230 učenika i učenica imaju privilegiju da ga zovu svojim profesorom.

GIS odnosno Geografski informacioni sistem je skup sistema koji nam svakodnevno služe, GPS, daljinsko snimanje, Google Maps i sve aplikacije koje traže našu lokaciju spadaju među ove sisteme. Mahir Mališević je ove godine prvi put organizovao Dane GIS-a u svojoj školi. Ovo je međunarodni događaj koji se se održava na raznim lokacijama širom svijeta, između ostalog i u mjestu Srednje kod Ilijaša na inicijativu profesora Mališevića. Njegova ideja je bila da ovaj dan iskoristi kako bi okupio sve relevantne institucije i osobe koje mogu omogućiti da učenici/e imaju pristup GIS sistemima, odnosno savremenim sistemima i aktuelnim podacima iz geografije.

Učenici i učenice su konkretno pravili novu mapu područja Ilijaša i razvijali svoja funkcionalna znanja.

Jedan od najvećih problema koji znatno utječu na život učenike/ce jeste prevoz, koji je u kasnijim popodnevnim i večernjim satima nepostojeći. Ovaj problem osim onemogućavanja kretanja učenika utječe i na njihove odluke o vannastavnim aktivnostima, te ih se vrlo često djeca moraju odreći.

Gledajte i slušajte Besjede o obrazovanju svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Pozivamo vas da nam pišete prije, tokom i nakon emisije, kako bismo njegovali dijalog sa vama i crpeli inspiraciju iz vaših predloga, pohvala, kritika, sugestija i pitanja.

0 responses on "Mahir Mališević: „Mi smo učenicima fosilni ostaci iz prošlosti“"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram