• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Lejla Velić: Jednaka dostupnost informacijama je ključna za razvijanje kritičke misli

U dvanaestoj epizodi međusezone Besjeda o obrazovanju gošća je prof.dr Lejla Velić, vanredna profesorica na Vetrinarskom fakultetu u Sarajevu iz oblasti „Zdravstvena zaštita životinja“.

Tokom pandemije, profesorica Velić je radila i pomagala na istraživanjima vezanim za razne segmente koji se tiču COVID-19 virusa. Između ostalog, uspjeli su da izoluju virus na ćelijskoj liniji na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, što je doprinijelo brzoj detekciji virusa kod pacijenata, i samim tim bržem reagiranju pri potrebi izolacije pacijenata i liječenja.

Ova pandemija je prilika da se nauka ponovo popularizuje, pošto u posljednje vrijeme za nauku nije bilo mjesta u široj populaciji, iz razloga što su medijski prostor zauzimale sve druge teme, ispričala je profesorica Velić.

„Visoko obrazovanje je sporo u praćenju zahtjeva tržišta, ono ne odgovara jednakom brzinom. Principi razmišljanja profesora se moraju promijeniti. Silabuse treba promijeniti u smislu da razvijaju kritičnu svijest studenata, a to je već potrebno učiniti na nivou osnovnog i srednjeg obrazovanja.“ kazala je profesorica.

Biodiverzitet kao jedan od ključnih segmenata održivog razvoja zahtjeva za početak inventarizaciju koja nije posložena kao jedna cjelina u BiH. Kontinuiranim educiranjem možemo doprinijeti održivom razvoju.

Dok se pripremamo za jesenju, treću sezonu Besjeda pratite ljetnju šemu svakog ponedjeljka i srijede u 19h na Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Preporučujemo vam da kliknete “subscribe” i ?  na našem YouTube kanalu kako biste primali obavijesti o našim sadržajima.

18 Augusta, 2021

0 responses on "Lejla Velić: Jednaka dostupnost informacijama je ključna za razvijanje kritičke misli"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram