• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Lejla Turčilo: Online nasilje je isto što i klasično nasilje u offline okruženju

U petoj epizodi treće sezone obrazovnog podcasta „Besjede o obrazovanju“ voditelji Nedim Krajišnik i Namir Ibrahimović su ugostili Lejlu Turčilo, redovnu profesoricu na Odsjeku Komunikologija/Žurnalistika Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Njena profesionalna biografija je itekako bogata ili kako je to Nedim rekao „sedam života je stalo u ovaj vaš jedan“.

 

Upitana kako vidi medije u obrazovanju, profesorica je odgovorila da se „mediji u obrazovanju mogu koristiti u dva konteksta, jedan je da se koriste kako bi se „isporučili“  sadržaji koje želimo da prenesemo učenicima/studentima, a drugi je da sve ono što radimo (obrazovni radnici) prenesemo i široj javnosti“ dodajući da i mediji imaju obrazovnu funkciju i ono na šta ona podsjeća svoje studente jeste da će jednog dana njihove priče podsticati ljude na neka razmišljanja i na taj način ih edukovati. Nastavnici/e bi mogli da koriste medije u nastavi kao alat kojim bi dolazili do kvalitetnih informacija ali o kojima će promišljati.

 

Imajući u vidu činjenicu da su studenti i učenici u današnje vreme, po pitanju tehnoloških kompetencija često u prednosti u odnosu na svoje edukatore, postavlja se pitanje da li oni zaista razumiju pozadinu i shvataju digitalnu sigurnost i koliko zaista o njoj razmišljaju. Ključni problem i jeste u shvatanju uloge digitalnih tehnologija u našim životima i u načinu na koji ih koristimo i jedan vrlo nekritički odnos prema njima.

 

Internet kao svojevrsni javni prostor, koji u biti nije fizički, bi trebalo da ima neke vrste pravila kojima bi oni koji su vlasnici tih takozvanih „informacijskih autoputeva“ (društvenih mreža, informacijskih kanala) trebalo da se pozabave, rekla je profesorica Turčilo.

 

Djeca danas imaju svoje nove heroje na internetu a to su youtuberi, gameri, influenseri što je apsolutno legitimno, no profesorica Turčilo je mišljenja da je tu glavni problem taj što je jedan od glavnih kriterija, za tu kategoriju heroja, poznatost. Sadržaj koji ti heroji nude je vrlo upitan, jeftin, često priprost, siromašne kreativnosti i rječnika.

 

Opšte društvene vrijednosti su potpuno zanemarene među mladima, bitna je isključivo individualnost, nedostatak društvene odgovornosti i nezainteresovanosti za društvo je itekako prisutno i ono dovodi do mnogo većih problema i pogubnih posljedica za društvo.

 

Online nasilje je isto kao klasično nasilje, modeli su potpuno isti čemu dodatno doprinose sporost i tromost institucija koje trebaju da se bave ovim problemom. Ono što je još zastrašujuće jeste činjenica, a koju neka istraživanja dokazuju, a to je da veliki broj djece već u predškolskom dobu doživljavaju online nasilje. Zato je jako bitno da roditelji, nastavnici i drugi obrazovni radnici to razumiju i nauče kako da se nose s tim kako bi znali da pomognu djetetu koje je doživjelo online nasilje.

 

Obrazovni sistem je zapušten, nastavnici nemaju podršku, društvo ne vidi da je obrazovanje vrijednost, i ključni problem je u obrazovnim politikama, koje se uglavnom definišu u skladu sa političkim agendama i pozicijama statusa quo u društvu.

 

Upitana kada će se nastavnički esnaf prvo razdvojiti na one koji rade svoj posao i one koji ne rade svoj posao a zatim i preuzeti stvar u svoje ruke – odgovorila je da je ključna ta raspodjela, ali osim na ove dvije navedene kategorije koji iz svojih iščašenih, patriotskih shvatanja brane ideologiju a ne suštinske društvene vrijednosti. Jedan od glavnih problema je i taj što mi „godinama gajimo osjećaj bespomoćnosti i mi ne vidimo da smo mi vlasnici naših života u ovoj zemlji.“ Opšte licemjerje i nezamjeranje je isto tako ogroman problem u našem društvu.

 

U segmentu emisije gdje gosti predlažu knjigu, profesorica Turčilo je preporučila knjigu „Elijahova stolica“ Igora Štiksa, koja je „sjajna kombinacija priče i o našim prostorima ali i svega onoga što se dešavalo na našim prostorima“, druga preporuka je „Alternativne činjenice“ autorke Åsa Wikforss, koja iz ugla razvijenijih demokratija govori o tome zašto razmišljamo na način na koji razmišljamo i pristajemo na lažne vijesti. Kao bonus treću preporuku je izabrala knjigu Rolfa Dobellia „Stop Reading the News“ koja je jedna žestoka kritika onoga kako mediji utiču na nas.

 

Zapratite Besjede o obrazovanju na društvenim mrežama Facebook i YouTube i ako ste u mogućnosti podržite nas na Patreonu.

17 Novembra, 2021

0 responses on "Lejla Turčilo: Online nasilje je isto što i klasično nasilje u offline okruženju"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram