• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Lejla Pojskić: Pravo je vrijeme da se pozabavimo reformom obrazovanja

U šestoj epizodi ljetnjih Besjeda o obrazovanju, voditelj Nedim Krajišnik je dobio pojačanje. Namir Ibrahimović je svojim dolaskom olakšao intenzivan posao koji je produkcija Besjeda imala tokom 12. dana BHAAAS-a u Mostaru.

U ovoj epizodi gošća je doktorica bioloških nauka Lejla Pojskić, vanredna profesorica Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i naučna savjetnika Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju.

Na početku razgovora, govoreći o obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini, Lejla Pojskić je kazala kako „je pravo vrijeme da se pozabavimo reformom primarnog i sekundarnog obrazovanja, redefiniranju prioriteta i šta je ono što je učenicima osnovnih i srednjih škola objektivno potrebno znanje“ i dodala je kako je za kontinuitet nauke ključno da se što više studenata odluči za doktorske studije.

Bolonjizacija visokog školstva je doprinijela užem usavršavanju segmenata jedne nauke i više se obrazovanje ne može posmatrati u univerzalnom smislu, interdisciplinarne vještine i usavršavanje je ono koje moramo još približiti studentima. Način na koji funkcioniše Bolonjski plan obrazovanja je sam po sebi odličan, ali je za njega potrebno odgovarajuće okruženje, koje mora početi još u osnovnom školovanju, rekla je Lejla Pojskić.

Zakon o visokom obrazovanju mora da se izmjeni i mnogo je raznih mišljenja kako bi on trebalo da izgleda, ali nužno je da se ovaj proces desi, složili su se sagovornici.

Lejla Pojskić je dio tima koji se bavi istraživanjem COVID-19 u BiH i saznanja koja ovaj tim istraži su ključna za upravljanje odredbama koje se odnose na smanjenje i prevenciju zaraze.

Na kraju razgovora, Lejla Pojskić je u kontekstu održive budućnosti u obrazovanju izjavila kako je život u suglasnosti sa prirodom svakako odgovor na ovu temu. Povratak ekološkim postulatima u organizovanju svakodnevnog života u svojim domovima pa i na višim nivoima društvenog uređenja.

Pratite ljetnju šemu Besjeda svakog ponedjeljka i srijede u 19h na Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Preporučujemo vam da kliknete “subscribe” i ?  na našem YouTube kanalu kako biste primali obavijesti o našim sadržajima.

 

18 Augusta, 2021

0 responses on "Lejla Pojskić: Pravo je vrijeme da se pozabavimo reformom obrazovanja"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram