• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Lejla Kusturica: Ne živimo u društvu koje želimo, mi gradimo društvo koje želimo

U ovoj neplaniranoj 99. sezoni Besjeda o obrazovanju ove srijede je bila emitovana 4. epizoda.  Namir i Nedim su ugostili Lejlu Kusturicu, dugogodišnja aktivistkinja koja vjeruje u solidarnost, ljudski potencijal, aktivne lokalne zajednice, zajedničke inicijative i dobro u ljudima. Trenutno, Lejla Kusturica je direktorica Fondacije ACT.

Razgovor je započeo osnovnim fundamentima aktivizma – pitanje koji svaki aktivista treba sebi da postavi glasi: “Zašto ja ovo radim?” Odgovor na ovo pitanje je strašno bitan za pojedinca. Aktivizam u suštini je borba za univerzalna prava, objasnila je sagovornica. “U esenci svakog ljudskog bića jeste potreba za sigurnošću, ljubavlju i osjećaju važnosti. Kada u formativnim godinama od rođenja nismo te vrijednosti dobili, stičemo neke koncepte i zaključke o svetu i o sebi i pravimo odluke o vrijednostima i nevrijednostima,te mislimo jedno a ponašamo se suprotno od onoga što mislimo.” rekla je Lejla.

Odsustvo nade i apatija koja je zahvatila naše društvo je ogroman problem koji se mora riješiti, to je ono što Lejla, neposredno, pored odbrane naših rijeka od MHE pokušava i radi. To se može postići uspostavljanjem sistema suradnje među organizacijama, uprkos njihovim tematskim zadacima. Sagovornica, takođe smatra da organizacije udruženo trebaju da postavljaju granice donatorima i da ne dopuste da projektne formalnosti odvlače vrijeme i pažnju od suštine projekta.

Jedan od prijedloga sagovornice je da kroz obrazovanje, nastavnici/e mogu da edukuju svoje učenike/ce koliko je javna rasprava i učešće građana, mještana bitna. Prisustvom na javnim raspravama svojih mjesnih zajednica mještani utiču na odluke koje se njih i njihove sredine direktno tiču.

Preporuke za čitanje ove sedmice su “Zastarelost čovjeka” Günthera Andresa i “Imati i nemati” Ernesta Hemingwaya.

Pratite nas svake srijede u 19h na Facebook profilu Besjeda o obrazovanjuInstagram i Facebook profilu COI Step By Step i na našem YouTube kanalu. Preporučujemo vam da kliknete “subscribe” i zvono na našem YouTube kanalu kako biste primali obavijesti o našim sadržajima. A možete nas podržati i putem Patreon-a gdje nam možete donirati novac za produkciju budućih Besjeda.

Ova epizoda “Besjeda o obrazovanju” je realizirana zahvaljujući podršci Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), projekta kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a kojeg finansira Austrijska razvojna saradnja.

9 Juna, 2022

0 responses on "Lejla Kusturica: Ne živimo u društvu koje želimo, mi gradimo društvo koje želimo"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram