• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Lana Jurko: Siromaštvo je apsolutno najveći problem obrazovanja

Četrnaestom epizodom Besjeda o obrazovanju završila se ljetnja među-sezona ovog obrazovnog podcasta. Produkcija će napraviti malu pauzu u emitovanju novih emisija kako bi se pripremila za jesenju, treću sezonu.

U poslednjoj epizodi ljetnjih Besjeda o obrazovanju, voditelji Namir Ibrahimović i Nedim Krajišnik su u studiju u Sarajevu ugostili Lanu Jurko, ispred Mreže centara za obrazovne politike i Dženanu Husremović, profesoricu sa Filološkog fakulteta u Sarajevu.

Glavna tema ovog razgovora je Globalni izvještaj o praćenju obrazovanja za 2021. godinu, sa naglaskom na inkluziju u obrazovanju. Riječ je o izvještaju koji je analizirao 30 obrazovnih sistema u središnjoj i istočnoj Europi, Kavkazu i središnjoj Aziji a pripremili su ga UNESCO Global Education Monitoring Report i Europska agencija za posebne potrebe i uključivo obrazovanje i Mreža centara za obrazovne politike.

Profesorica Husremović je na početku razgovora govorila o 17 Ciljeva održivog razvoja koji su doneseni na globalnom nivou a ratificirani su i u BiH. „U pitanju su ciljevi koje je svijet postavio sebi kako bi nam svima bilo bolje. Četvrti cilj se tiče obrazovanja i govori o tome kako ono mora biti dostupno svima.“ kazala je profesorica Husremović.

Upitana o tome koliko su zemlje u regiji blizu ili daleko od inkluzivnog obrazovanja, Lana Jurko je odgovorila da smo svi u regionu jako daleko od inkluzivnog obrazovanja, a pogotovo u značenju u kojem ga mi razumijevamo na ovim područjima.

Mreža centara za obrazovne politike se bavi i istraživanjem kako siromaštvo utiče na obrazovanje, te je tokom istraživanja ove teme došlo do zaključka da je „siromaštvo apsolutno najveći problem u obrazovanju i djecu koja dolaze iz siromaštva sustav ne podržava da bi oni uspjeli prekinuti taj začarani krug siromaštva“ kazala je Lana Jurko.

Inkluzija je ključna i u visokom obrazovanju, kod nas nema toliko diverziteta među studentima koji pohađaju visokoškolsku nastavu. Ukoliko bi se na tom nivou inkluzija ostvarila, ona bi itekako doprinijela društvu, ispričala je Dženana Husremović.

„Ako mi želimo da odlučimo da budemo društvo jednakih, društvo u kojem svi osjećamo pripadnost, onda se inkluzija lako dešava.“ rekla je Dženana Husremović.

Zapratite Facebook stranicu Besjede o obrazovanju gdje će pravovrijemeno biti podijeljene informacije o novoj, jesenjoj sezoni ovih sjajnih razgovora.

24 Augusta, 2021

0 responses on "Lana Jurko: Siromaštvo je apsolutno najveći problem obrazovanja"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram