• Login

  • Warning: Use of undefined constant BP_REGISTER_SLUG - assumed 'BP_REGISTER_SLUG' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/vhosts/inskola.com/httpdocs/wp-content/themes/wplms-childh-theme/header-transparent.php on line 81
    Sign Up
  • Nema proizvoda u korpi

Jasna Kovačević: Kriza je prilika

Prva emisija Besjeda o obrazovanju koja nas vodi do finala ove druge sezone je ujedno bila i prvi panel na konferenciji koju smo održali ove subote, 19. juna u Mostaru u Muzičkom centru Pavarotti, gdje nas je ugostila Rock škola iz Mostara.

Tema ove emisije nam svima unosi nervozu, kako nastavnicima, direktorima, bibliotekarima, pedagozima, tako i učenicima i roditeljima. Odgovor na pitanje „Šta od septembra?“ smo znali svi, kasno se bavimo ovim pitanjem, trebalo je mnogo ranije da smislimo konkretan plan za početak nove školske godine. Koje nam sve prijedloge daju sagovornici Edna Haznadarević, Aleksandar Baucal, Jasna Kovačević, Radmila Lauš i Maja Stojkić, poslušajte u ovoj epizodi Besjeda koju vodi Ivana Zečević.

Maja Stojkić je na početku razgovora dala svoju perspektivu kao roditelj i kao obrazovni radnik u kontekstu ove krize.

„Kriza je prilika“ rekla je Jasna Kovačević, i više puta smo to spomenuli. Vrlo je važno da iskoristimo ovu krizu i otvorimo diskusiju na visokoškolskim institucijama da su programi koji će unaprijediti profesionalizaciju direktora i direktorica škola izuzetno bitni.

Edna Haznadarević je skrenula pažnju na analizu koju je Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje uradila prošle godine. U pitanju je Analiza nastavnog plana i programa, kako bi došli do informacija o tome šta djeca nisu uspjela da nauče u periodu od početka pandemije. Rezultati ove analize su pokazali da su djeca naučila apsolutno sve što Nastavni plan i program predviđa, što jednostavno nije tačno. Manje – više rezultati su isti i ove godine.

„Ova kriza je rasturila sistem koji je bio na lošoj ravnoteži“ rekao je Aleksandar Baucal i objasnio je da to nije nužno loše i da nam daje prostora za izmjene, ali isto tako postoji mogućnost povratka na staro. Bilo bi važno da početak godine krene sa dvije sedmice razgovora o iskustvima u pandemiji, kako bi se učitelji/ce i učenici/e povezali.

Radmila Lauš je više puta tokom razgovora spomenula da moramo sami da se više angažiramo i potrudimo da na sve izazove koji nam predstoje znamo reagirati na vrijeme.

Pratite nas na društvenim mrežama i gledajte naše maratonsko finale druge sezone Besjeda o obrazovanju svaki dan ove sedmice, gdje vam donosimo pregršt interesantnih tema o obrazovanju o kojima smo razgovarali sa veoma inspirativnim ljudima.

21 Juna, 2021

0 responses on "Jasna Kovačević: Kriza je prilika"

Leave a Message

Copyright © 2023 Centar za obrazovne incijative Step by Step
Instagram